nieuws

Kemphanen samen in megaproject Miljardenklus Singapore voor combinatie HBG, Boskalis en Deme

bouwbreed

singapore – De grootste baggerorder ter wereld is door Singapore gegund aan een joint venture van HAM, Boskalis en het Belgische Deme. De hoofdrolspelers in de poging tot vijandige overname van HBG door Boskalis zullen daar gebroederlijk 800 miljoen kuub grond verwerken.

Het gaat in dit geval om het project Jurong Island fase 4, een groot landaanwinningsproject in Singapore dat de staat de nodige ruimte moet geven. De joint venture bleek bij de opening van de enveloppen op 16 van de 18 deelcontracten de goedkoopste en sleepte daarmee het project binnen. Met het contract is een bedrag gemoeid van 5,5 miljard Singapore-dollar, zo’n 7 miljard gulden.

De combinatie verwacht in de tweede helft van dit jaar te kunnen starten met het project, dat een doorlooptijd van vijf jaar heeft.

De opdracht komt op een curieus moment, net in de week dat HAM-moeder HBG mag nadenken of zij al dan niet zal ingaan op een bod van Boskalis op alle aandelen. HBG heeft zich daartegen inmiddels gewapend door de uitgifte van preferente aandelen aan de bevriende stichting HBG, dat daardoor 50 procent van het aandelenkapitaal heeft.

Baggeraar Deme is betrokken in deze strijd als inzet van onderhandelingen die HBG voert met industrieel investeerder Ackermans en Van Haaren. Deze bezit 40 procent van de aandelen Deme en wil die wel inruilen voor aandelen HBG.

Overigens heeft HBG-topman Jan Veraart al laten weten dat het ‘zakelijke meningsverschil’ tussen HBG en Boskalis geenszins inhoudt dat beiden niet meer zullen samenwerken.

Het is niet voor het eerst en ook niet voor het laatst dat de verschillende wereldwijd opererende baggeraars met elkaar samenwerken. Zo wordt er nu gekeken naar mogelijke joint ventures voor de bouw van het pretpark van Walt Disney in Hong Kong. Onderdeel daarvan vormen grote landaanwinningen. HAM. Boskalis en Ballast Nedam Baggeren hebben al laten weten belangstelling te hebben voor dat project.

Wereldmarktleiders

Ook wachten de Nederlandse en Belgische bedrijven, die wereldmarktleiders zijn, met spanning op de aanbesteding van Terminal 9 van het vliegveld van Hong Kong Chep Lap Kok. Ook daarbij gaat het vooral om landaanwinning. Verwacht wordt dat dit project nu zeer snel op de markt komt.

Boskalis en HAM zijn nu al in Singapore gebroederlijk aan het werk in een landaanwinningsproject in de baai van Tuas.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels