nieuws

Jacht op grond voor containerterminal

bouwbreed

vlissingen – De komst van de Westerschelde Container Terminal in Vlissingen-Oost brengt veel extra bedrijfsmatige activiteiten met zich mee. Om die reden koopt het havenschap Zeeland Seaports de komende jaren alle grond terug die vrijkomt in het Sloegebied. Deze grond is bestemd voor de bedrijven die worden aangetrokken door de ontwikkelingen in de haven.

Directeur J. Philippen vreest dat er meer gegadigden zullen zijn dan er ruimte is. “Die vrees is gebaseerd op de Rotterdamse ervaringen”, stelt liaisonmanager H. Stevens. “Het is op dit moment nog een beetje natte vingerwerk. Maar het kan heel snel gaan. Vorig jaar is, onder invloed van berichten over de uitbreiding van de havenactiviteiten, vijftig hectare grond verkocht. Dat is in jaren niet gebeurd.”

De verwachting is dat er in de terminal 25 miljoen ton goederen op jaarbasis worden overgeslagen.

Gegadigden

De bedrijven die zich met deze goederen verder gaan bezighouden, willen ongetwijfeld in de buurt van de terminal zitten. In dat gebied is volgens Stevens echter nog maar ongeveer vijftig hectare grond in de aanbieding.

Stevens verwacht dat vooral direct en indirect aan de containers aanverwante bedrijven zich melden als gegadigden voor grond. Dat zijn onder andere distributiecentra. “Maar in hun kielzog houden wij ook rekening met aanvragen van zogenaamde dot.com.bedrijven, leveranciers van goederen via Internet. Zij zullen weer graag in de nabijheid van de distributiecentra zitten.”

Naast grond zal de behoefte aan personeel groot zijn. De provincie heeft dat probleem al onderkend en bereidt een wervingsactie voor.

Reageer op dit artikel