nieuws

HR-ketel helpt overheid CO2 sparen

bouwbreed

Wanneer in de bestaande bouw alle conventionele verwarmingsketels plaatsmaken voor HR-107-ketels, daalt de uitstoot van koolstofdioxyde (CO2) jaarlijks met 1,9 miljoen ton. Mede daardoor wordt voldaan aan de eis van de overheid om voor 2010 in de huishoudelijke sector 2,3 miljoen ton CO2 minder uit te stoten. Het getal 107 staat voor het rendement van modulerende HR-ketels.

De vervanging bespaart volgens de stichting Energie Prestatie Keur elk jaar 15 procent, oftewel 1,1 miljard kubieke meter aardgas. Nederland telt momenteel 1,4 miljoen HR-ketels tegen zo’n 3,3 miljoen conventionele ketels. De laatste verstoken jaarlijks ruim 7,2 miljard kubieke meter aardgas. HR-ketels helpen mee het wettelijk verplichte Energie Prestatie Coëfficiënt van 1,0 te halen. Verdere hulp komt van zogeheten HR-ventilatie. Die draagt met een rendement van 90 procent de energie uit de afvallucht over op de verse buitenlucht.

Betaalbaar

Een nieuwbouwwoning met een elektriciteitsgestuurde micro-wkk-eenheid, een gasabsorptie warmtepomp en aangepaste witgoed- en keukenapparaten verbruikt jaarlijks niet meer dan 31 gigajoule fossiele brandstof tegen 76 gigajoule nu. Bestaande woningen verbruiken met deze voorzieningen 46 gigajoule tegen 97 gigajoule nu, berekende het Delftse bureau Van Holsteijn en Kemna. Wanneer rond 2020 PV-panelen betaalbaarder en efficiënter worden, kunnen PV-daken de resterende behoefte aan fossiele energie leveren. Een oppervlak van 20 vierkante meter zonnepaneel wekt al snel ruim 34 gigajoule duurzame energie op.

Grotere oppervlaktes genereren meer energie dan nodig is. Het overschot kan waterstof produceren voor PEM-brandstofcellen. Die wekken met waterstof elektriciteit op.

Reageer op dit artikel