nieuws

Heerlen wil meer duurdere woningen Gemeente pakt scheefheid in bestand aan

bouwbreed

De tweede stad van Limburg heeft ongeveer veertig lopende woningbouwprojecten. “De verhouding tussen relatief goedkope huurwoningen en koopwoningen in het midden- en hogere segment is erg scheef in Heerlen”, zegt woordvoerder E. Gielen van de gemeente Heerlen. “Hierdoor is de vraag naar koopwoningen groot. Dat tekort proberen we sinds vijf jaar aan te pakken.”

Het woningbouwprogramma van Heerlen kenmerkt zich niet door grote bouwprojecten. “We hebben overal verspreid door de stad projecten van tussen de vijftig en honderd woningen. Een aantal daarvan maakt deel uit van het centrumplan, waarmee we al zeven jaar bezig zijn. Lege plekken worden opgevuld en oude gebouwen worden gerevitaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan het plan Klein Vaticaan, waarbij oude religieuze panden opnieuw worden ingericht. Op die manier krijgt de binnenstad een ander jasje. Maar ook aan de randen van de stad zitten we niet stil.”

Niet bekend

Bedrijven

Nog een voorbeeld van een uitbreidingsproject is de herinrichting van de voormalige vroedvrouwenschool. Daarin worden honderd seniorenwoningen gebouwd.”

Heerlen denkt zeker ook aan de bedrijvigheid in de stad. “Als tweede stad van Limburg moet je rekening houden met de economische factoren waaraan je moet voldoen. Daarom creeren we bijvoorbeeld het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis in samenwerking met Aken. Verder leggen we momenteel de laatste hand aan Coriopolis, een bedrijventerrein in het groen. Daar komt de kennisintensieve industrie terecht”, aldus Geelen.

Dennis de Vogt

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels