nieuws

HBG eist intrekking van bod Boskalis Rechter mag zich buigen over geheimhoudingscontract

bouwbreed Premium

dordrecht – Boskalis moet zijn (voorgenomen) bod op HBG intrekken. Doet de Papendrechtse baggeraar dit niet, dan moet een forse dwangsom worden betaald.

Dit eist HBG in een kort geding voor de Handelskamer van de Dordtse rechtbank dat dinsdag dient. In plaats van een antwoord te geven op de verplichte uitnodiging van Boskalis nog eens te praten over de overname, heeft HBG de baggeraar een dagvaarding gestuurd met de eis het bod in te trekken.

Aanleiding voor de eis is de geheimhoudingsovereenkomst die beide partijen medio 1998 hebben ondertekend toen ze begonnen met de onderhandelingen over samenvoeging van Boskalis en de baggerdochter van HBG, HAM.

In dat – in die omstandigheden gebruikelijke – contract beloven partijen over en weer gedurende anderhalf jaar geen gebruik te maken van vertrouwelijke gegevens die tijdens de onderhandelingen over tafel gaan. Ook het uitbrengen van een bod is anderhalf jaar contractueel verboden.

HBG-topman J. Veraart kondigde vorige week maandag al aan dat hij op grond van dat contract overwoog juridische stappen te nemen tegen Boskalis. Hij meent dat het voorgenomen bod van de koninklijke baggeraars in strijd is met de overeenkomst. “Het is een bewijs temeer dat Boskalis helemaal niet zo koninklijk is als ze beweert”, zei Veraart toen.

Verstreken

Boskalis wil weinig kwijt over de stap van HBG. “Wij zijn de stellige overtuiging toegedaan dat de termijn van achttien maanden is verstreken”, zegt financieel topman R. Berends van Boskalis. Voor de baggeraar is de dagvaarding dan ook geen reden om geen bod uit te brengen en “anders te handelen dan we tot nu toe hebben gedaan”.

Cruciaal in het geding is de vraag wat de ingangsdatum van de achttien maanden is. Als dat de aanvangsdatum van de onderhandelingen is, 16 juni 1998, dan is de anderhalf jaar verstreken. HBG meent echter dat de termijn van anderhalf jaar pas ingaat na afloop van de onderhandelingen, 15 juni 1999. In dat geval had Boskalis nog een klein jaar moeten wachten.

Intussen vergaderen de aandeelhouders van de Belgische baggeraar Deme over wat te doen met de vrijages van HBG die het bedrijf wil overnemen, en de investeerder HAL, grootaandeelhouder van Boskalis, die hetzelfde wil. Bij het ter perse gaan van deze krant duurde die vergadering nog voort.

Reageer op dit artikel