nieuws

Gieten goed voor gezondheid vloerenlegger

bouwbreed

De arbeidsomstandigheden van vloerenleggers moeten verbeteren. Dat kan alleen als de bouwsector overschakelt op de gietvloer, meent Martin de Rouw, voorzitter van de Vereniging van Terrazzo- en Vloerenbedrijven (VTV).

“Zandcementvloeren worden onder vooroorlogse omstandigheden gelegd, waardoor vloerenleggers zeer vaak in de wao belanden”, zegt De Rouw in een interview met Arbouw Journaal. “Een legger van zandcementvloeren zul je ’s avonds niet meer op de tennisbaan aantreffen. Aan het eind van de dag is hij kapot, total loss.”

Ontwerpers

De gietvloer heeft de afgelopen jaren nauwelijks aan populariteit gewonnen bij ontwerpers en aannemers. Jaarlijks wordt 20 tot 25 miljoen meter vloer gelegd; slechts 3 miljoen daarvan wordt gegoten. Volgens De Rouw is dat vreemd, temeer omdat de aandacht voor verbeterende arbeidsomstandigheden groeit. “We lullen wel, maar we doen niet. Begrijp me goed: er is niks mis met zandcementvloeren, tenminste als ze volgens de bestaande normen worden gelegd. Maar er wordt gegoocheld met de kwaliteit, omdat anders niet aan de marktprijs kan worden voldaan.”

De Rouw zegt in het vraaggesprek dat voor nieuwe technieken die tot een arbeidsvriendelijker verwerking leiden, zoals machinaal afwerken en het gebruik van zandvulmachines, veelal niet wordt betaald. “Aannemers willen geen hogere prijs betalen, want blijkbaar moeten woningen voor een grijpstuiver worden gebouwd. Maar waarom kiezen ze dan gewoon niet voor een gietvloer?”

Gesjoemel

Een gietvloer is niet duurder dan een zandcementvloer die aan de kwaliteitsnormen voldoet. Maar met de kwaliteit wordt nogal eens gesjoemeld.

Bij gietvloeren kan dat door een strenge controle op de voorgemengde specie volgens De Rouw niet. Grondstoffen voor gietvloeren zijn weliswaar duurder, maar door een grotere productiviteit zijn de kostenverschillen nihil.

Bouwbedrijven en aannemers menen ook vaak dat gietvloeren slechts bij grote nieuwbouwprojecten en utiliteitsbouw rendabel zijn en dat ze gemakkelijk lekkages veroorzaken. Een efficiënte werkwijze kan die bezwaren ondervangen, meent De Rouw.

De voorzitter van de werkgeversvereniging in de vloerenbranche heeft de afgelopen jaren vaker gepleit voor het opkrikken van het imago van het vak vloerenlegger.

Professionalisering van de sector is volgens hem hard nodig. Moderne, arbeidsvriendelijke, milieuvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige producten en verwerkingsmethoden zouden op grotere schaal hun intrede moeten vinden in de sector, meent De Rouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels