nieuws

Geveke zet grote stap in verhuur

bouwbreed Premium

Geveke voegt de daad bij het woord. De machinedealer (met name Caterpillar) neemt een belang in Cramo, een groot verhuurbedrijf in Zweden. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers vorige maand had Geveke al aangegeven geïnteresseerd te zijn in uitbreiding van verhuuractiviteiten.

Cramo heeft een jaaromzet van 330 miljoen gulden en realiseerde afgelopen jaar een nettowinst van 29 miljoen gulden. Voor de balans van Geveke is een volledige overname van Cramo daarmee net iets te groot, legde bestuursvoorzitter C. Knol uit tijdens een persconferentie in Amsterdam. Daarom is een nieuw bedrijf opgericht, Newco, dat 98 procent van de aandelen Cramo heeft. Daarin krijgt Geveke een minderheidsbelang van 49,9 procent. Een – vooralsnog niet bekendgemaakte – Nederlandse investeringsmaatschappij neemt 50,1 procent van de stukken. Op deze wijze blijft de participatie in Cramo buiten de balans.

Benelux

Niet alleen de omvang van de aankoop is aanleiding voor deze constructie, ook wil Geveke nog even de kat uit de boom kijken. Met de cashflow die door de transactie wordt gecreëerd voor Cramo, is het de bedoeling dat het management van Cramo (dat overigens zelf nog een belang van 2 procent in handen houdt) fors gaat uitbreiden naar onder andere de Benelux.

De potentiële verhuurmarkt op het continent is groot, rekende Knol voor. Outsourcing wordt in toenemende mate populair. De klant is ten eerste goedkoper uit als hij zijn machines huurt dan als hij ze zelf aanschaft, want de gebruiksefficiency is hoger, het verhuurbedrijf koopt groot in, dus goedkoper, en de klant maakt gebruik van de onderhoudskennis van de verhuurder. Daarnaast houdt de klant geld vrij om te investeren in de ‘core-competence’.

Verhouding

Op dit moment is de verhouding op het Europese vasteland tussen verkoop en verhuur 80/20. In Engeland, waar verhuur al langer gebruikelijk is, liggen de verhoudingen precies omgedraaid. Ook in de Verenigde Staten is de trend de afgelopen vier jaar zeer sterk omgebogen ten faveure van verhuur. Geveke voorziet dat dit ook op het Europese vasteland zal gaan plaatsvinden en hoopt met het belang in Cramo daar adequaat op in te spelen.

De voordelen voor Geveke zijn legio: ten eerste zal de aankoop leiden tot een sterke bijdrage aan de winst per aandeel, dat wil zeggen een groei van de winst per aandeel van 20 tot 30 procent. Ten tweede wordt Geveke door de verhuuractiviteiten minder cyclisch, iets wat aandeelhouders een bedrijf altijd in dank afnemen. En ook aandeelhouderswaarde is broodnodig voor Geveke als het bedrijf op termijn de rest van Cramo wil inlijven.

Reageer op dit artikel