nieuws

Geur wijst op slijtage van machines

bouwbreed

braunschweig – Vormmachines slijten snel. Tot nu toe was er alleen zicht op de mate van slijtage wanneer de machine stilstond. Zo ontstaat echter productieverlies, met als gevolg inkomstendaling. Het Fraunhoferinstituut voor lagen- en oppervlaktetechnieken in Braunschweig ontwikkelde een controlemethode voor draaiende machines.

Dat gebeurde aan de hand van bevindingen van het Fraunhoferinstituut voor polymeeronderzoek in het Duitse Teltow. De onderzoekers brachten tussen werktuig en beschermingslaag galvanisch een tussenlaag met geurstoffen aan. Deze stoffen zitten in capsules uit melamine-formaldehydehars. Die breken, wanneer de beschermingslaag kapotgaat. De vrijkomende geurstoffen waarschuwen dan voor schade.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels