nieuws

Franstalig Belgie pikt ‘vervlaamsing’ Atomium niet

bouwbreed Premium

brussel – Vlamingen en Franstaligen in Belgie hebben het weer eens met elkaar aan de stok. Deze keer gaat het om het bouwvallige Atomium, trekpleister van de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1958 en sedertdien zowat het meest bekende nationale symbool van Belgie.

De Vlaamse regering heeft bij monde van minister Sauwens (economie) voorgesteld dat Vlaanderen het Atomium koopt of huurt en in ruil daarvoor investeert in de broodnodige renovatie die minstens 60 miljoen gulden kost. Sauwens wil in een of meer bollen van het Atomium een deel van de Vlaamse administratie onderbrengen en er de ‘etalage van Vlaanderen’ van maken.

Voorzitter Thielemans van de Vereniging Atomium heeft met Sauwens gesproken. Enerzijds is het Vlaamse aanbod erg aanlokkelijk, maar volgens Thielemans ligt de zaak gevoelig omdat het Atomium nu eenmaal een nationaal symbool voor alle Belgen is, dus ook voor de Walen en de 80 procent Brusselaars die Frans spreken.

Kort nadat de Vlaamse greep naar het Atomium gisteren via een Waalse krant en de radio wereldkundig was gemaakt, volgden al de eerste furieuze Franstalige reacties. De francofiele, ietwat ultrarechtse Brusselse taalpartij FDF (Front der Francophonen) noemde de Vlaamse pogingen om de controle over het Atomium te veroveren, een “oorlogsverklaring” aan heel Franstalig Belgie. Volgens een FDF-woordvoerder maakt Vlaanderen misbruik van zijn sterke financieel-economische positie in het land door in het overwegend Franstalige Brussel gebouw na gebouw op te kopen of neer te zetten in een poging de hoofdstad te vervlaamsen.

Volgens het FDF heeft de Vlaamse regering op die manier al zowat het hele historische Martelarenplein in het centrum van Brussel ingepalmd en is ze nu ook bezig met het veroveren van vastgoed door grote kantoorgebouwen in de Noordwijk te huren of op te kopen.

Inmiddels hebben de federale en Brusselse overheid ongeveer twee miljoen gulden bij elkaar gelegd om het sterk verroeste Atomium een eerste opknapbeurt te geven, voordat het WK Voetbal 2000 van start gaat in het vlakbij gelegen Koning Boudewijnstadion. De Nationale Loterij past nog eens twee miljoen gulden bij. Federale en Brusselse overheid willen voorkomen dat het Atomium wordt gesloten tegen de tijd dat Euro 2000 van start gaat. Belgie zou als dat gebeurt, opnieuw veel aan internationaal prestige verliezen.

Reageer op dit artikel