nieuws

Feestje rond superkraan

bouwbreed Premium

Veertig jaar Euromast en de komst naar Nederland van nieuwe telescoopkranen van hijs- en transportspecialist Peinemann: reden voor een Rotterdams feestje.

Blikvanger was de Super2000, een Demag AC650-S-SL van 650 ton in zowel zwaarlast(S)- als SuperLift(SL)-uitvoering met een maximaal lastmoment van 2000 ton. Deze reikte weliswaar niet zo hoog als het restaurant van de Euromast, maar het imposante gevaarte kon wegens de wind nu eenmaal niet helemaal worden uitgeschoven. Maar met twee telescopen uitgeschoven en de extra beweegbare hulpgiek van ruim 80 meter in actie stak de kraan een fiks stuk de lucht in.

Hoewel de afmetingen fors zijn, is de machine nog behoorlijk handelbaar. Van de negen assen zijn er vijf stuurbaar. De maximale rijlengte is 20,65 meter, de maximale rijbreedte drie meter en de maximale rijhoogte vier meter, zodat de machine de gebruikelijke hoogte van viaducten en onderdoorgangen (normaliter 4,10 meter) kan passeren.

Vele medewerkers, familieleden en andere relaties van Peineman waren naar de Maasstad gekomen om de machine te komen bekijken en om een typisch Rotterdams feestje te vieren; met plaatsvervangende trots.

Zo zei een oudere heer tegen zijn metgezel: “Die grote daar, daar rijdt mijn zoon op. Hij is een van de drie machinisten.” En hij glom erbij…

Reageer op dit artikel