nieuws

ECB verhoogt rente met 0,25 procentpunt

bouwbreed

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente te verhogen met 0,25 procentpunt. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, gaat van 3,25 naar 3,5 procent. Dat heeft de ECB gisteren bekendgemaakt na afloop van haar tweewekelijkse vergadering.

De meeste analisten hadden nog geen renteverhoging verwacht, maar een volslagen verrassing was de stap niet.

De verhoging is de tweede in zeven weken. Op 3 februari gingen de tarieven ook met 0,25 procentpunt omhoog.

De ECB wil met de verkrapping van het monetaire beleid voorkomen dat de inflatie verder toeneemt door het aantrekken van de economisch groei in de eurolanden. De geldontwaarding ligt nu rond de 2 procent, het door de ECB gehanteerde maximum.

De bank wijst in een verklaring op de opwaartse druk op de inflatie door de sterke stijging van de olieprijzen en de daling van de koers van de euro tegenover de dollar. Het lage koerspeil van de euro maakt importproducten duurder. Volgens de verklaring zal de renteverhoging geen nadelige gevolgen hebben voor de economische ontwikkeling.

Integendeel. “Het besluit draagt bij aan instandhouding van de gunstige vooruitzichten voor het eurogebied.” Volgens de ECB zijn die vooruitzichten in tien jaar tijd niet zo goed geweest als nu.

Reageer op dit artikel