nieuws

Duurzaam bouwen centraal in Alphen

bouwbreed

Duurzaam bouwen is een ‘hot item’ in Alphen aan den Rijn. Een onderzoek heeft uitgewezen dat deze wijze van bouwen in de Zuid-Hollandse gemeente vast onderdeel is van het bouwbeleid.

Dat neemt niet weg, dat het wel eens anders loopt dan was gepland. Vorig jaar bijvoorbeeld werd een plan om 29 woningen ingrijpend te verbeteren niet gerealiseerd. De fundering van de huizen moest worden vernieuwd omdat deze dreigde te verzakken. Ondanks het feit dat de gemeente financiële steun toezegde, wilde een aantal huiseigenaren niet meewerken en werd het plan afgeblazen.

Gelukkig is zoiets uitzonderlijk. In Alphen aan den Rijn wordt druk gebouwd. Zo verrijst in het centrum een stadshart met woningen, winkels en een fraai theater. Middelpunt hiervan is het nieuwe stadhuis. Het pand is ontworpen door architect Erick van Egeraat. Het wordt een monumentaal gebouw dat, volgens de gemeente, het uiterlijk krijgt van een futuristisch aquarium. De kosten liggen tussen 43 en 46 miljoen gulden.

Niet alleen de woningbouw, maar ook de gww-sector komt in Alphen aan zijn trekken. Zo kan de aanleg van de rijksweg N11 tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven binnenkort beginnen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit karwei pas vanaf 2006 aan te pakken. Maar doordat het Rijk de benodigde 130 miljoen gulden eerder beschikbaar stelt dan gepland, kunnen de werkzaamheden veel eerder van start gaan.

De aanleg van deze rijksweg is een belangrijke verbetering. De gemeente gaat er prat op dat binnen een straal van veertig kilometer alle grote steden van de Randstad liggen. Met het openbaar vervoer is de stad in elk geval goed bereikbaar. Maar pas als de N11 er ligt, is de gemeente optimaal met de Randstad verbonden. Ondernemers die zich in Alphen aan den Rijn willen vestigen kunnen er hun voordeel mee doen. Het liefst wil de gemeente dan ook dat de infrastructuur nog beter wordt. Daarom dringt men er op aan de verbinding met Schiphol te optimaliseren. Want zo laat het gemeentebestuur weten: “De gemeente Alphen aan den Rijn doet er alles aan om met de ondernemer mee te denken. Door deze nauwe samenwerking kunnen de wensen van de ondernemer en de eisen en plannen van de gemeente zich optimaal verenigen.” En wat is er nu belangrijker voor ondernemers dan een goede verbinding met ’s lands luchthaven?

Reageer op dit artikel