nieuws

Campagne om Amerika aan dakpan te krijgen

bouwbreed Premium

new york – De Amerikaanse dakpannenindustrie is een campagne begonnen voor een breder gebruik van zijn product.

“Jullie lopen in Europa voorop en ook in Japan en Australie gebruikt men veel dakpannen, maar hier wordt de dakpan vaak alleen maar gezien als versiering”, aldus Richard Olson, president van de Amerika’s Nationale Associatie van Dakpannenfabrikanten ofwel de National Tile Roofing Manufacturers Association (NTRMA).

Olson wijst erop dat de Amerikaanse bouwer vaak te eenzijdig naar bouwkosten kijkt. Daarom kiest hij voor de traditionele dakbedekking met teerrollen.

“Maar die drogen uit en gaan na een paar jaar scheuren”, aldus Olson. Uw correspondent kan dat bevestigen. Tijdens een nachtelijke regenbui begon het onlangs plotseling in zijn slaapkamer te regenen. Naderhand bleek de dakbedekking te zijn gescheurd, nadat die vier jaar eerder ‘volledig was gerenoveerd’ volgens de huisbaas.

De leden van de NTRMA komen met een vijftigjarige garantie voor hun product. “Met de juiste bevestiging is de dakpan zelfs stormbestendig, wat vooral in de zuidelijke staten belangrijk is”, aldus Olson.

In reclamecampagnes worden ‘eeuwenoude’ bepande daken in Europa opgevoerd als verkoopargument voor een dakbedekking die volgens de associatie over een periode van vijftig jaar genomen vijfmaal goedkoper is dan de ‘goedkope’ dakbedekkingen die nu populair zijn.

Brandveiligheid

Olson benadrukt daarnaast de brandveiligheid. Dat is een belangrijk argument in de Verenigde Staten met de vele houten huizen. Hoe minder brandbaar materiaal, hoe lager de verzekeringspremie. “Dakpannen hebben met ‘Class A’ de veiligste beoordeling; dat is nog een extra argument voor ons product”, meent de NTRMA-president.

Worden er Europese dakpannen geimporteerd in de VS ? “Nauwelijks, maar er zijn wel mensen die soms een peperdure leien dakbedekking uit Europa laten komen”, aldus Olson.

Reageer op dit artikel