nieuws

Belastingboek pittige kost voor de fiscaal specialist

bouwbreed

den haag – ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, luidt de gevleugelde slogan van de Belastingdienst. Het boek Aansprakelijkheid in Belastingzaken van J.H.P.M. Raaijmakers (Kluwer Deventer ISBN 90-200-2179-6) bewijst het tegendeel: belastingen zijn leuk noch gemakkelijk.

Raaijmakers werkte zo’n twintig jaar bij de Belastingdienst, waar hij zich specialiseerde in aansprakelijkheidsbepalingen. Ook was hij docent bij de Belastingdienst/Centrum voor Personeelsontwikkeling en Organisatieadvies. En momenteel is hij verbonden aan Ernst en Young Belastingadviseurs.

Kortom, aan de deskundigheid van de auteur valt niet te twijfelen en dat blijkt ook uit zijn boek. Vrijwel elk onderdeel van de aansprakelijkheid in belastingzaken komt voor het voetlicht. Veelal toegelicht aan de hand van een casus.

In het boek wordt ruim aandacht besteed aan verschillende aspecten van het bouwbedrijf. Zo worden de rechten en plichten van de zelfstandige zonder personeel behandeld, evenals hoe de aansprakelijkheid is geregeld bij de combinatie van een buitenlandse hoofd- en Nederlandse onderaannemers. Ook hier werkt de auteur aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Geen lichte kost

Raaijmakers doet zijn uiterste best om de belastingwetgeving duidelijk uit te leggen. Hierbij ontkomt hij er niet aan om soms moeilijke naar wetboek ruikende zinnen te gebruiken. Bijvoorbeeld: ‘In een aansprakelijkheidsprocedure staan de aansprakelijkgestelde en de Belastingdienst en/of Lisv c.q. de uitvoeringsinstelling tegenover elkaar.’ Wat de Belastingdienst ons ook wil laten geloven, belastingzaken zijn geen lichte kost en voor een leek nauwelijks te doorgronden. Dit boek is dan ook geen belastinggids voor de ‘doe-het-zelver’, maar eerder een handleiding voor de specialist.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels