nieuws

Aziecrisis laat sporen na in Thais paviljoen

bouwbreed

zevenaar – De Nederlandse aannemer Verkerk uit Zevenaar bouwt het Thais paviljoen voor de aanstaande wereldtentoonstelling in Hannover. Door de Aziecrisis halveerde het budget tijdens de aanbesteding en verdween de franje uit het ontwerp.

Water dat het dak afstroomt en de rijstvelden naast het paviljoen bevloeit. Dat beeld had de bezoekers van de wereldtentoonstelling dit jaar in Hannover het Thais paviljoen in moeten zuigen. Om eenmaal binnen overrompeld te worden door andere landschappen uit het exotische land in het Verre Oosten.

Zo indrukwekkend zal het er deze zomer vermoedelijk niet uitzien, want het oorspronkelijke ontwerp is in de loop der tijd danig uitgekleed. De Aziecrisis gooide roet in het eten. Slechts een deel van het geld dat eerder door de Thaise overheid en ondernemers bijeen was gebracht kwam beschikbaar.

Draken

Het water wordt nu geschilderd op de zelfdragende dakplaten die over de grotendeels geprefabriceerde staalconstructie zijn geplaatst. De vloer van het paviljoen wordt in ordinaire straatklinkers uitgevoerd. Alleen bij de entreepartij zijn authentieke Thaise leien, draken en andere ornamenten voorzien. De rest wordt opgetrokken uit materialen die zo in de handel verkrijgbaar zijn. Zoveel mogelijk worden die demontabel samengesteld, zodat de constructie na afloop van de expo op 31 oktober ook weer gemakkelijk kan worden afgebroken.

“Al met al was het een wat merkwaardige aanbesteding”, vertelt commercieel directeur F. Verkerk van het gelijknamige aannemingsbedrijf uit Zevenaar. Samen met twee andere bedrijven schreef hij begin vorig jaar in op het project. Pas gaandeweg de aanbesteding werd duidelijk dat er geen zeven, maar slechts drieenhalf miljoen D-mark te besteden was. In bouwteamverband met architecten- en ingenieursbureau De Weger, waarvan de Thaise vestiging het ontwerp had gemaakt, werd alle franje uit het plan geschrapt.

Ook de Duitse ‘prufung’ blies daarin haar partijtje mee. Voor Verkerk geen verrassing, want het bedrijf heeft al sinds 1994 een eigen vestiging in Potsdam en kent de nukken en grillen van het strenge Duitse bouwtoezicht, waar veel andere paviljoenbouwers voor de expo in Hannover zo mee worstelen. Maar de horde moest toch worden genomen.

Geen ontheffing

Verkerk: “Het komt er op neer, dat we een gebouw neerzetten dat probleemloos honderd jaar meekan. Er is geen enkele ontheffing verkregen voor het feit dat de werkelijke gebruiksduur niet meer dan een half jaar bedraagt. Dat er een sprinklerinstallatie, klapluiken en andere brandwerende voorzieningen nodig zijn, is nog te billijken, gezien de verwachte bezoekersaantallen. Maar dat de staalconstructie tweemaal zo waar uitpakte als in Thailand, volgens Amerikaanse normen berekend, is wat overdreven. In plaats van 50 ton is er nu 110 ton staal verwerkt in het paviljoen. Daardoor sneuvelde het authentieke Thaise wachttorentje met klok, dat gepland stond bij de entree van het Thais terrein.”

In november vorig jaar kreeg Verkerk uiteindelijk de opdracht. Sindsdien is de bouwer met man en macht bezig op de drukke bouwplaats. In januari werden de funderingen gestort. Inmiddels staat de staalconstructie overeind.

De vestiging die Verkerk al sinds 1994 heeft in Potsdam, heeft de beruchte malaise in de Duitse bouw wonderwel overleefd. Verkerk heeft daar een simpele verklaring voor: “Wij doen inmiddels alles met lokale mensen en materieel. Bovendien ontwikkelen we niet, maar bouwen we alleen. Van het afschaffen van de bijzondere belastingafschrijving die de vastgoedontwikkelaars parten speelde, hadden wij geen centje pijn.” Verkerk houdt zich in Duitsland vooral bezig met woningbouwprojecten in het lage segment, waarin het bedrijf ook in Nederland sterk is. Seriematige rijtjeswoningen met prijzen rond de driehonderdduizend D-mark zijn uniek binnen de Duitse woningmarkt en vinden gretig aftrek.

Eis

Maar voorlopig richten de acht medewerkers van de vestiging in Potsdam zich op het Thais paviljoen. Nadat ze dat uiterlijk 1 juni hebben opgeleverd, mogen ze zich even elders uitleven, om eind oktober weer op te komen draven om het paviljoen af te breken. Dat is een eis van de expo-organisatie. Het pand is dan van Verkerk, dat er al voorzichtig een nieuwe bestemming voor zoekt. De aannemer verwacht daar geen grote problemen mee, omdat het uiteindelijk om een betrekkelijk neutraal bouwwerk gaat, dat niet speciaal een Oosterse sfeer uitademt en voor van alles en nog wat kan worden ingezet.

Een detail van het interieur van het Thais paviljoen, waarvoor het beschikbare bouwbudget uiteindelijk flink tegenviel. Daarom liggen er ook straatklinkers op de vloer.

Reageer op dit artikel