nieuws

Wegennet buiten steden verder belast

bouwbreed

De wegenbouwers hebben tussen 1986 en 1998 ruim 16.000 kilometer extra asfalt aangelegd.

Dat blijkt uit de Kerncijfers Mobiliteit van brancheorganisatie Vianed, die deze week verschijnen. Bijna 14.000 kilometer van de extra wegen is binnen de bebouwde kom aangelegd. Opmerkelijk is echter dat daar de mobiliteit is afgenomen. Ook het aantal autoritten binnen de kernen is afgenomen. Binnen de bebouwde kom reden in 1986 dagelijks zo’n 1700 auto’s per kilometer weg. De mobiliteit buiten de bebouwde kom is echter verder toegenomen. In 1986 reden er per dag nog zo’n 2800 auto’s per kilometer weg, in 1998 was dat toegenomen tot ruim 4000 voertuigen. Op een gemiddelde doordeweekse dag gaan vijf miljoen mensen (de totale beroepsbevolking bestaat uit 6,6 miljoen mensen) naar hun werk. Drie miljoen daarvan stappen in 2,6 miljoen auto’s. Het aantal carpoolers is inmiddels gestegen tot 700.000. “Opvallend is dat het aantal kilometers binnen de bebouwde kom is toegenomen, terwijl daarvan minder gebruik werd gemaakt. De problemen concentreren zich juist buiten de bebouwde kom. De druk op het hoofdwegennet is alleen maar toegenomen”, licht woordvoerder Dragt van Vianed toe.

Reageer op dit artikel