nieuws

Schilder en architect Hundertwasser overleden

bouwbreed Premium

wenen – De Oostenrijkse schilder en architect Friedensreich Hundertwasser is zaterdag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg aan boord van het cruiseschip Queen Elizabeth II een fatale hartaanval.

Hundertwasser was op weg van Nieuw-Zeeland, waarheen hij in 1977 was geemigreerd, naar zijn geboorteland. Het is de bedoeling dat Hundertwasser wordt begraven in de ‘tuin van de gelukkige doden’ op zijn landgoed in Nieuw-Zeeland.

Hundertwasser, wiens werkelijke naam Friedrich Stowasser was, stond bekend om zijn gebruik van felle kleuren. Ook ontwierp hij fantasierijke gebouwen. Zo creeerde hij huizen waarin op alle verdiepingen bomen en groen voorkomen en waaruit alle rechte lijnen zijn verbannen. De door hem beschilderde openbare toiletten in het Nieuw-Zeelandse dorp Kawakawa werden zo bekend dat toeristen speciaal de oversteek van Australie naar Nieuw-Zeeland maken om ze te bezichtigen.

In Nederland was Hundertwasser enkele weken geleden in het nieuws, toen bekend werd dat de gemeente Utrecht en bouwer Wilma plannen hebben de wijk Overvecht te verlevendigen met een gebouw van de Oostenrijkse architect. Als voorbeeld voor Utrecht en Wilma gold het kleurrijke, opvallende gebouw vol tierelantijnen dat Hundertwasser ontwierp voor het centrum van Wenen.

Reageer op dit artikel