nieuws

Rel bedreigt Oostenrijkse bouwminister

bouwbreed

De nieuwe Oostenrijkse bouwminister Michael Schmid steunt financieel al jaren het rechts-radicale blad Aula, zo is nu komen vast te staan. In het periodiek wordt vrij baan gegeven voor de ontkenning van de gruweldaden van het nationaal-socialisme onder Adolf Hitler. Uitgever Nachtmann liep om die reden een veroordeling op tot negen maanden cel.

Schmid is één van de zes ministers uit het extreem-rechtse kamp van populist Jörg Haider die zitting hebben in de omstreden regering van bondskanselier Schüssel. Formeel is de bewindsman verantwoordelijk voor wetenschap en verkeer. Zijn departement wordt medio maart na een wetswijziging geherstructureerd tot het ministerie van Infrastructuur.

Daardoor zal bijvoorbeeld ook de tolheffing op de snelwegen onder zijn competentie vallen. Minister Schmid staat uitgesproken afwijzend tegenover de bouw van de Semmering-basistunnel.

Mild

Schmid geldt als conservatief en relatief mild binnen de extremische partij FPÖ van Haider. Ervaring op het gebied van de woningbouw deed hij op als lid van de regering in deelstaat Steiermark. In die rol steunde hij blaaskapellen en subsidieerde grif met tonnen aan financiële middelen het bedenkelijke blad Aula. Een onbekende auteur betwistte onder het pseudoniem Hans Moser in 1994 – zoals het weekblad Format uitzocht – de massavernietiging in Auschwitz door het inzetten van het gif zyklon B en de uitlaatgassen van diesels. Ter aanvulling gaf de onbekende in het blad aan hoe de nazi’s effectiever te werk hadden kunnen gaan: met houtgasgeneratoren en ottomotoren.

Schmid had ruim tien jaar nodig zijn studie architectuur af te ronden. Als politicus stond hij de beslissing om met overheidsgeld de in 1938 verwoeste synagoge van Graz te herstellen geen strobreed in de weg. Ook kreeg het bevorderen van de integratie van buitenlandse kinderen op de scholen zijn instemming.

Voor partijvoorzitter Haider is Schmid de tweede keus. Liever had hij Prinzhorn naar het ministerie van Infrastructuur gedirigeerd. Prinzhorn maakte tijdens een interview met de Stuttgarter Zeitung van zijn hart geen moordkuil en blies stoom af met: “Asielzoekers en buitenlanders genieten een hele rij voordelen. Ze krijgen bijvoorbeeld medicamenten voor een hormonale behandeling gratis van de sociale dienst om hun vruchtbaarheid op te voeren!”

Bont genoeg

De 31-jarige minister van Financiën Grasser vaardigde drie jaar geleden het verbod uit in de bouw nog langer kleurlingen aan te nemen. De bouwplaatsen waren volgens hem al bont genoeg. Na protesten vanuit het bedrijfsleven was Grasser gedwongen de maatregel weer ongedaan te maken. Grasser was destijds de tweede man in deelstaat Karintië.

Bijeenkomsten ter herdenking van verzetsstrijders tegen het nationaal-socialisme zijn aan de nieuwe minister van financiën niet besteed. Twee jaar geleden meed hij zo’n herdenking. Het argument? Hoe kon hij als Karintiër nu stilstaan bij de vijanden van zijn land. Grasser is gezien zijn toetreding tot het kabinet na een ruzie in 1998 bij Haider weer in genade gevallen.

Tot het kabinet van de Oostenrijkse kanselier behoren zes ministers van de rechts-extremistische partij FPÖ. Naast de posten Infrastructuur en Financiën geven FPÖ-ers leiding aan de ministeries van Defensie, Justitie, Sociale Zaken en Vrouwenvragen.

Reageer op dit artikel