nieuws

Pronk wil geen aparte regels outlet-centres

bouwbreed Premium

Minister Pronk (Ruimtelijke Ordening) gaat geen aparte regels opstellen voor fabriekswinkels. De toelating moet volgens hem worden beoordeeld op bestaande regels voor ruimtelijk beleid en voor perifere grootschalige detailhandelsvestigingen.

Dat heeft Pronk donderdag aan de Tweede Kamer gemeld. De fabriekswinkels zijn vaak enorme vestigingen waar fabrikanten rechtstreeks producten aan de consumenten verkopen. Het idee voor de ‘factory outlet centres’ is ontstaan in de Verenigde Staten en doet inmiddels snel opgang in Europa. In Nederland zijn concrete plannen voor fabriekswinkels in Lelystad, Roermond, Sas van Gent en Hulst. Ook in Terneuzen, Heerlen en Muiden worden plannen ontwikkeld. Pronk is bereid met Lelystad verder te praten over de komst van een fabriekswinkel. In oktober schorste de rechter op verzoek van Pronk een bouwvergunning. Pronk was het niet eens met de locatie en Lelystad had zich niet aan de procedures gehouden. Een vestiging in het stadsdeel dat bij de kust is gepland is misschien wel mogelijk, meent Pronk. De fabriekswinkel moet dan wel goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Reageer op dit artikel