nieuws

Projectontwikkelaar houdt kantoor in kasteel

bouwbreed

Als je in een vuurtoren kunt wonen en een kerk het decor vormt voor houseparty’s, kan een kasteel gerust dienen als kantoor. Projectontwikkelaar Woningbouw Centraal Nederland (WCN) zocht jachtslot Heemstede in Houten uit als nieuwe werkplek.

Er is enige fantasie voor nodig om het zeventiende-eeuwse kasteel als zodanig te herkennen. Het heeft meer weg van een onthoofd, driemurig pakhuis, gewikkeld in groen gaasdoek.

“Het beeldbepalende ging door de brand in 1987 geheel verloren”, verklaart kasteelheer Ensing. Driedelig kostuum, grijs overhemd en zwart vlinderdasje. Bouwvakkers zijn al volop bezig er weer een paleisje van te maken. In de keet staan matkoperen weerhaantjes, die afgewerkt als goudhaantjes straks op vier spiksplinternieuwe torenspitsen balanceren.

De vraag brandt: hoe gek moet iemand zijn om een ruïne te kopen, haar authentiek op te knappen om er vervolgens slechts kantoor te houden? “Behoorlijk gek”, antwoordt de directeur onmiddellijk.

Architect ir. G.W. van Hoogevest geeft aan nog steeds verbaasd te zijn over de huidige ontwikkelingen. Neemt dan zwijgend een slok koffie uit een koningsblauw kopje. Het is begrijpelijk dat zijn klanten hem niet gek genoeg kunnen zijn.

Het huidige pand van WCN in Nieuwegein is te klein. Ensing vond dat het bedrijf toe was aan nieuwe huisvesting. “Geen Vinex-locaties met al die anonieme bedrijfsgebouwen. Bij het zien van kasteel Heemstede werd ik heel vrolijk. Perfect maatje, goede indeling mogelijk, de juiste uitstraling.”

Ondanks de dertig miljoen gulden die het ten minste gaat kosten om het kasteel (rijksmonument), de bijgebouwen en de tuin (natuurmonument) authentiek te restaureren, maakt Ensing een ontspannen indruk.

Gammel

Als een jonge hond loopt hij over de gammele brug naar de kasteelpoort. Hij laat de dikke muren zien, de prachtige gewelfde kelderruimten en het ‘kofferken van gemack’, dat straks gewoon toilet heet. Hij banjert door de majestueuze grote hal, die het licht uit hoge ramen opzuigt. Het paleisje bezit een bijna vierkante oppervlakte van 17,8 bij 18.9 meter en is dertig meter hoog.

Ensing staat erop het originele interieur terug te brengen. De kolossale moerbinten komen uit Frankrijk, de zestigduizend speciaal gebakken bakstenen van de steenfabriek Roodvoet uit het Gelderse Rijswijk. Architect Van Hoogevest: “Het enige dat een eigentijdse constructie krijgt is het dak. Geen houten, maar stalen spanten. Het wordt afgewerkt met een houten dakbeschot en een bedekking van leisteen, zodat de buitenkant authentiek blijft.”

Ensing heeft zich in het overleg met de lagere overheden en de Rijksdienst voor Monumentenzorg verplicht het kasteel te restaureren en de twee bouwhuizen aan weerszijden van de poort opnieuw op te bouwen. “In ruil voor deze prestatie krijgt WCN extra bouwproductie van de gemeente Houten en een dertigjarige lening van het Nationaal Restauratie Fonds met vast laag rentepercentage.”

De werknemers van WCN gaan eind volgend jaar niet gewoon naar kantoor maar naar de ‘heerlykheid van Heemsteede’. Het getuigt zonder enige twijfel van moed en elan om – bij gebrek aan rijksgelden – hulpbehoevende kastelen weer op poten te helpen.

Reageer op dit artikel