nieuws

Opvangsysteem regenwater stekkerklaar

bouwbreed

Dyka BV in Steenwijk introduceert op de VSK 2000 de DuBoRain-Combitank voor regenwatersystemen. De opslagtank wordt stekkerklaar geleverd en geeft een besparing op de installatietijd en -kosten door gebruik van voorgemonteerde onderdelen.

De Combitank wordt bij een woning onder de grond geplaatst en vangt van het dak afkomstig regenwater op. Grove vervuilingen worden met een rendement van 90 procent uit het water gefilterd en afgevoerd in het riool, terwijl het gefilterde ‘schone’ water wordt opgeslagen.

Het opgeslagen water uit de tank is geschikt voor wassen, toilet spoelen, schoonmaken en de tuin spuiten. Het is uit hygiënisch oogpunt echter niet bruikbaar voor consumptie en voor vaatwasmachines. Frank van Gijtenbeek van Dyka: “Volgens onze schattingen is 70 procent van het watergebruik in Nederland geen consumptiewater en dat kan dus vervangen worden door regenwater.”

Het belangrijke verschil met andere systemen is dat Dyka een cascade-waterfilter gebruikt en dit samen met de pomp heeft voorgemonteerd in de opslagtank. De besturings- en voedingskabels en de aan- en afvoerleidingen zijn samengebracht in een flexibele mantelbuis, die zo in huis kan worden aangesloten. Deze voormontage geeft volgens Dyka een aanzienlijke besparing op de installatietijd.

Het filter moet eens in het half jaar worden schoongemaakt en is van bovenaf door een mangat bereikbaar. Wanneer het waterniveau in de tank daalt tot een minimum van vijftien centimeter, wordt er leidingwater bijgepompt tot een niveau van dertig centimeter om het systeem gebruiksklaar te houden.

Terugverdientijd

Dyka levert zowel betonnen als kunststof opslagtanks, maar beveelt zelf met name de betonnen uitvoering aan. Het prijsverschil tussen een kunststof en een betonnen tank is gering wanneer twee gelijkwaardige uitvoeringen worden vergeleken. Een betonnen tank van 2,5 duizend liter kost rond de vierduizend gulden. Van Gijtenbeek: “Het enige nadeel van ons systeem is dat de terugverdientijd vrij hoog is. Afhankelijk van het waterverbruik ligt dit gemiddeld rond de tien jaar.”

Dyka hoopt dat met gemeentesubsidies meer systemen in gebruik zullen worden genomen.

De betonnen tank is voorzien van een KOMO-keur en is veel robuuster dan de kunststof uitvoering. Van Gijtenbeek: “Een kunststof tank kan bij een hoog grondwaterpeil gaan ‘drijven’ en door de opwaartse kracht in elkaar worden gedrukt wanneer er weinig water in zit.”

Dyka BV, tel. (0521) 534911

Reageer op dit artikel