nieuws

Nieuwe glasvezeltechniek beperkt graafwerk

bouwbreed

Met de introductie van een nieuwe glasvezeltechniek verwacht kabelfabrikant NKF Kabel BV dat de kosten voor het aanleggen van glasvezelnetwerken voor telecommunicatiedoeleinden fors zullen dalen. Ook wordt het eenvoudiger individuele afnemers snel van een glasvezelverbinding te voorzien.

NKF verwacht dat er vooral op industrieterreinen en kantorenparken veel voordelen te behalen zijn. Voor de introductie van dit ‘Metronet’-concept sloot het bedrijf een overeenkomst met Volker Stevin Systems in Zeist.

Voor veruit het grootste gedeelte van de telecomnetwerken en -aansluitingen wordt nog altijd gebruik gemaakt van ‘koper’. De verwachting is dat de komende jaren de verglazing van het net in hoog tempo zal doorbreken. De grotere (data)capaciteit en betrouwbaarheid van glasvezelverbindingen wakkeren de vraag aan. Telecomoperators zijn echter nog huiverig om nu al op grote schaal te investeren in glasvezelnetwerken. Hun voornaamste zorg is of zij wel in staat zijn om op termijn de gemaakte kosten terug te verdienen. De geliberaliseerde telecommarkt zorgt er immers voor dat een klant die vandaag bij bedrijf A een glasvezelverbinding bestelt, morgen kan en mag besluiten naar bedrijf B over te stappen.

Terugverdienen

Om uit de kosten te komen, moet bedrijf A dus zijn investering terug zien te verdienen vóór de klant naar de concurrentie overstapt. Met de bestaande technologie is dat lastig. Zodra een afnemer vraagt om een glasvezelverbinding, legt de operator een rechtstreekse verbinding naar zijn adres aan. Het civiele werk – dat zo’n zeventig procent van de kostprijs bepaalt – rust daarmee volledig op die ene verbinding.

NKF Kabel denkt met het samen met KPN Telecom en het Zwitserse bedrijf Plumettaz ontwikkelde ‘Metronet’-concept een oplossing te hebben gevonden voor dit probleem. In plaats van meteen een glasvezelnet aan te leggen, wordt eerst een netwerk van ‘normale’ kunststof hdpe-buizen met een dikte van 25 tot 50 millimeter in de grond gebracht. In deze omhulling passen drie tot zestien ‘geleidingsbuizen’ met een dikte van 7 millimeter.

In elk van deze buizen is plaats voor een beschermde glasvezelkabel van 4 millimeter dik. Deze kabel bestaat op zijn beurt uit twee of twaalf glasvezels. Als voor een dikkere geleidingsbuis van 10 millimeter wordt gekozen, past een kabel voor 24 of 48 vezels in het beschermende omhulsel.

De glasvezels worden pas in de buis geblazen als een afnemer of operator daar behoefte aan heeft. Hij koopt daarvoor ruimte in de al gelegde kunststof buis en laat precies zoveel glasvezels inblazen als nodig is. De nieuwe techniek biedt verschillende voordelen. Zo is het mogelijk meerdere vezels in een hdpe-buis onder te brengen. Als de benodigde capaciteit toeneemt, kunnen achteraf nieuwe vezels worden toegevoegd en door het modulaire aansluitsysteem is het eenvoudiger vertakkingen op het hoofdnet aan te brengen. Ook neemt de capaciteit per buis met een factor zeven tot tien toe: in plaats van één kabel met 48 of 72 glasvezels, passen er nu zeven tot tien van zulke kabels in één buis.

“Met dit systeem kun je voorkomen dat bij een industrieterrein een spaghetti van soms wel tientallen buizen de grond in gaat”, zegt Bert van der Tuuk, commercieel directeur van NKF Kabel. “Dat bespaart ruimte en ook geld, omdat je nog maar één keer hoeft te graven.”

Concentraties

Het systeem is vooral bedoeld voor zogenaamde accessnetwerken en klantaansluitingen; voor grote netwerken is het niet geschikt. Met name bij concentraties van telecomgebruikers, zoals op industrieterreinen en kantorenparken, biedt de technologie veel voordelen. Nadat eerder al op kleinere schaal proefprojecten zijn gerealiseerd, is het de bedoeling om bij het bedrijventerrein bij Leidsche Rijn de technologie voor het eerst op grote schaal toe te passen. Om de techniek verder te ontwikkelen, heeft NKF bovendien een overeenkomst gesloten met Volker Stevin Systems uit Zeist. Dit bedrijf zal ‘lege’ netwerken gaan aanleggen op en bij industrieterreinen en kantorenparken en deze ruimte vervolgens aan telecombedrijven en eventueel ook aan eindafnemers doorverkopen of verhuren.

‘Spaghetti van buizen in de grond voorkomen’

Reageer op dit artikel