nieuws

Mooi Internet

bouwbreed

Zet Internet het zakendoen in de bouw op zijn kop? Die vraag stond centraal tijdens een congres van HCP.Edibouw vorige week in Ermelo. Vrijwel alle sprekers antwoordden met een volmondig ja. Het antwoord van het publiek was opvallend: vrijwel iedereen had e-mail, maar slechts zo’n tien tot vijftien procent verwachtte dat het er in de bouw ooit anders toe zal gaan dan nu.

Of wisten ze het niet zeker en waren daarom zo’n honderdvijftig aannemers, fabrikanten, tussenhandelaren en automatiseringsadviseurs naar het congres getogen? Het is de vraag of de twijfel is weggenomen, want de presentaties bevatten weinig nieuws. Heijmans is nu zo ver met zijn geïntegreerde bedrijfsautomatisering (ERP), dat de bouwer ‘sneller dan u denkt’ nieuwe huizen via het Internet gaat verkopen. Ook de aanbesteding van activiteiten aan onderaannemers wil Heijmans via het web doen. Mooie plannen, maar wanneer gaat het echt gebeuren? Dat blijft de vraag. Moet je als grote aannemer voorop lopen of wachten tot de markt er klaar voor is? Met veel PR-geweld werd de website van Bouwpunt gelanceerd, maar de zaal reageerde lauw. Het zoveelste verzamelpunt voor de ‘complete bouwkolom’ blijkt (nog) niet meer dan een verzameling verwijzingen naar fabrikanten die elders op het Internet te vinden zijn. Dat doet BouwOnline al een tijdje, en BouwWeb al jaren. Die laatstgenoemde site is overigens afgelopen zomer overgenomen door Bricsnet. Maar juist dit bedrijf was op het congres een grote afwezige. En dat terwijl hun aanpak potentieel succesvol is. Met een internationale focus opereert dit Europese bedrijf ook op de Amerikaanse bouwmarkt. Natuurlijk zijn er per land flinke verschillen in de organisatie en commercie rond de bouw, maar er zijn ook veel overeenkomsten.

Bouwportalen inlijven

Bricsnet is volgens eigen zeggen sinds de notering aan de Brusselse EASDAQ-beurs vrijwel wereldwijd marktleider in de bouwcommunicatie geworden. Op veel lokale markten nemen zij heel slim bestaande bouwportalen over, zoals in Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan. Twee product-speerpunten zijn driedimensionale ontwerpsoftware die zowel op AutoCAD als op het voordeliger IntelliCAD draait, en de webgebaseerde centrale projectondersteuning. Dit ‘ProjectCenter’ van Bricsnet geef ik een hoge kans van slagen. Waarom? Omdat een doe-branche als de bouw er direct de voordelen van kan inzien en het geen sprong in het duister is zoals e-commerce voor velen nog wel even zal blijven. Het is een ‘extranet’ waar alle deelnemers aan een bouwproject op kunnen inloggen als zij een Internet-aansluiting hebben. Een bouwdocument (of het nu een tekening of een bestek is) wisselt gemiddeld 22 keer van eigenaar in de loop van het project. Dan is het uitermate handig om één centrale plaats te hebben waar de laatste versie daarvan staat. En waar je eventueel commentaar op de tekening kunt achterlaten. En: een opdrachtgever kan met de aannemer communiceren via ProjectCenter, zonder dat anderen dat zien. Hetzelfde geldt voor de aannemer zelf en zijn onderaannemers, als hij er ook liever geen pottenkijkers bij heeft. De projectleider wijst eenvoudig ‘mappen’ toe die alleen toegankelijk zijn voor de aangewezen betrokkenen. Daarnaast is er een openbaar gedeelte, waar alle projectdeelnemers – maar dan ook alleen zij – in kunnen kijken. Sinds december is versie 2.0 beschikbaar, ook in de Nederlandse taal naast de standaard Engelse.

Onzekerheid knaagt

Omdat de digitale revolutie – als elke revolutie – zo onvoorspelbaar in zijn verloop én afloop is, blijft de onzekerheid knagen of je nu direct in e-business moet stappen of niet. Adviseurs en snel uitgeroepen ‘goeroes’ staan per definitie aan de zijlijn en moeten niet zelf de investeringen doen waar u voor staat. Er is niemand die met absolute zekerheid weet wat wijsheid is. Mijn advies, voor wat het waard is: kies voor oplossingen die dicht bij liggen en waar u direct het voordeel van ziet, maar onderschat de kracht van het nieuwe medium vooral niet.

De volgende websites zijn genoemd: www.bouwpunt.nl www.bouwonline.nl www.bouwweb.nl www.bricsnet.nl

Reageer op dit artikel