nieuws

Metselaar van staal kan bijna aan de slag

bouwbreed Premium

nijkerk – Een robot die een muur metselt en corrigeert voor afwijkingen die hij zelf constateert. Vandaag kunnen Nederlandse bouwers kennismaken met die metselaar van staal die nooit in de wao belandt.

Twee staanders, die als een soort futuristische metselprofielen aan weerszijden van het metselwerk staan opgesteld. Die vormen de basis van de metselmachine, die vanmiddag in congrescentrum De Heerlickheijd van Ermelo wordt gepresenteerd. Tussen die staanders beweegt een aluminium platform op en neer, waarover de eigenlijke robot in horizontale richting beweegt. Die pakt stenen van het plateau, smeert ze in met lijm, brengt de lintvoeg aan en plaatst de stenen. Vlak voordat hij een steen loslaat geeft hij die een korte trilling mee om te garanderen dat er een goed lijmcontact ontstaat. Vervolgens controleert een sensor of de steen op de goede plek terecht is gekomen.

Dunnere voeg

Mocht blijken dat de steen twee millimeter te lang is, of iets te ver terecht is gekomen, dan corrigeert de machine daarvoor bij het plaatsen van de volgende steen. Dan wordt een iets dunnere stootvoeg gebruikt. Communicatie van de verschillende onderdelen verloopt zoveel mogelijk via de ether. En waar kabels en leidingen onovermijdelijk zijn, worden ze zoveel mogelijk geintegreerd en spuitwaterdicht uitgevoerd. Zelfs onder de meest beroerde omstandigheden op de bouwplaats moet de machine zijn werk ongestoord uitvoeren.

Rollagen, speciaal metselwerk, handvormstenen plaatsen, volgens commercieel directeur Jan Pieter Brouwer van het Nijkerkse bedrijf Veldhuizen van Zanten is het allemaal mogelijk met de metselmachine. Het enige wat moet gebeuren is, dat iemand vooraf zestien vragen beantwoordt die de machine stelt. De machine moet bijvoorbeeld het gewicht van de te plaatsen stenen weten, de afmetingen, de dikte van de voeg en nog een aantal zaken.

Display

De communicatie verloopt via een display en druktoetsen: een kind kan de was doen. Voordat de machine vervolgens daadwerkelijk aan de slag gaat, scant hij het complete metselwerk in en brengt alle bijzonderheden in kaart, zoals de geplaatste stelkozijnen. Ook stelt de machine zichzelf waterpas.

Naast het beantwoorden van de vragen zal de bedienende metselaar nog meer moeten doen. En dat is volgens Brouwer uiteindelijk ook plezieriger. Als er dan toch iemand in de buurt van de machine moet blijven is het prettiger dat die wat te doen heeft en niet de hele dag duimen zit te draaien. De metselaar zal bijvoorbeeld de stenen moeten controleren en zorgen dat ze met de juiste kant voorliggen in de machine. Dat onderdeel blijkt lastig te automatiseren. Ook zal de bediener af en toe het lijmpoeder aan moeten vullen, dat door de machine zelf met water en eventuele kleurstoffen in de juiste verhouding wordt gemengd.

Bij de presentatie vanmiddag zal de machine overigens nog geen stenen plaatsen. Brouwer benadrukt dat het om een presentatie gaat en niet om een demonstratie. VvZ wil de branche alvast op de hoogte brengen van de plannen en een dialoog starten om het ontwerp nog verder te verbeteren. Voor zover dergelijke specifieke vakkennis al niet is ingebracht door TNO bouw, de bond van baksteenfabrikanten KNB, Aboma+Keboma en diverse metselbedrijven. Die partijen zijn door VvZ al eerder betrokken bij de ontwikkeling van de metselrobot.

Ongeduld

De branche staat volgens Brouwer te trappelen van ongeduld om kennis te nemen van de robot, getuige de overweldigende aanmelding van metselbedrijven en aannemers voor de presentatie. “Logisch, want er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Een machine die het werk van vier metselaars verricht is een uitkomst. De investering van 3,5 tot 4 ton is snel snel terugverdiend. Want zo’n machine komt niet in de ziektewet terecht of in de wao.”

Weliswaar maakt verlijmd metselwerk nu nog maar zo’n 5-10 procent van de metselmarkt uit, maar dat heeft vooral te maken met de kosten, volgens Brouwer. En die kunnen dankzij de robot juist drastisch omlaag. Verlijmd metselwerk is nu nog betrekkelijk duur. Maar constructief is het veruit superieur. En ook esthetisch is er niets op aan te merken. Architecten hebben volgens Brouwer alle vrijheid om hun fantasie de vrije loopt te laten. Sterker: de robot stelt hen in staat dingen te doen die een metselaar nooit zou kunnen. Want de fysieke metseldraad is vervangen door een laserstraal, die veel meer kan dan een recht lijntje trekken.

Eerste bedrijfshal

Wie de mooie beloftes wel gelooft maar ze vooral wil zien, moet nog even geduld hebben. Want vanmiddag in Ermelo zwemt de machine droog, zoals al gemeld. Weliswaar gaat de robot over zes weken zijn eerste bedrijfshal bouwen, maar de locatie houdt VvZ angstvallig geheim, om niet teveel last te hebben van pottenkijkers. Na de zomer gaat het bedrijf tegenover de bestaande behuizing op het bedrijventerrein in Nijkerk een nieuwe hal bouwen, waar de nieuwe verkoopactiviteiten voor de robot worden ondergebracht. De robot mag dus zijn eigen onderkomen bouwen. De architect is zich volgens Brouwer al aan het uitleven op allerlei metseltechnische hoogstandjes in het ontwerp. De hele gerobotiseerde trukendoos wordt daarbij opengetrokken.

Nederlandse bouwers kunnen vandaag kennismaken met de metselrobot, die nooit in de wao belandt.

Reageer op dit artikel