nieuws

Luidsprekend scherm dempt lawaai van verkeer

bouwbreed

Een luidspreker die anti-geluid verspreidt, verdubbelt de effectiviteit van een geluidsscherm. Dat beweert althans een Japanse onderneming, die eerder een proefversie maakte van een actief geluidsscherm. De Technisch-fysische Dienst (TPD) van TNO in Delft gaat na of de voorgerekende specificaties kloppen.

Blijken die juist te zijn, dan moet nader onderzoek uitwijzen waar in Nederland dergelijke schermen kunnen staan. De vierkante-meterprijs is nog onbekend.

TNO-TPD kwam door een literatuuronderzoek voor Rijkswaterstaat het Japanse geluidsscherm op het spoor. Dat beslaat een hoogte van twee meter; actieve elektronica voegt daar nog eens twee meter virtueel scherm aan toe. De effectieve hoogte beloopt daarmee vier meter. De kosten van een dergelijke geluidswering hoeven in bepaalde gevallen niet duurder uit te vallen dan een ‘gewoon’ scherm van dubbele hoogte.

Lage tonen

Dr.ir. M. van Overbeek van de divisie Geluid legt uit dat de Japanse vinding de gebruikelijke schermen niet kan vervangen. Het virtuele scherm houdt voornamelijk lage tonen tegen, het gangbare scherm voornamelijk hoge. Een afdoende geluidswering ontstaat dus alleen bij een combinatie van beide systemen.

De elektronica verandert de bovenste halve meter van het actieve geluidsscherm in een grote luidspreker. Die laat de constructie trillen en dempt het geluid dat over het scherm komt extra af. Zo’n uitgebreid scherm houdt niet al het geluid tegen. Tegenhouden van een signaal van twee kiloHertz bijvoorbeeld vergt een aanmerkelijke investering. Om de vijf centimeter moet er namelijk een anti-geluidsbron in het scherm komen. Demping van een signaal van 300 Hertz valt goedkoper uit, omdat die slechts om de veertig centimeter een geluidsbron vergt.

Actuators

Het Japanse systeem werkt met luidsprekers. Van Overbeek verwacht meer van actuators: geluidsbronnen die minder gevoelig zijn voor vandalen en weersinvloeden. Alle benodigdheden als sensor en piëzo-elektrische actuator zitten in het scherm van één bij anderhalve meter verwerkt. Aan de buitenkant verraadt alleen een koelplaatje voor de eindversterker dat het om een actieve geluidswering gaat.

Dergelijke schermen zullen in bewoond gebied komen. De benodigde energie is dus altijd voorhanden. Zonnepanelen kunnen eveneens energie leveren.

Het Japanse scherm valt onder de categorie ‘slimme materialen’. TNO-TPD doet daar sinds 1 januari onderzoek naar, in samenwerking met de TU Delft en het Massachusetts Institute of Technology. TNO financiert honderd manmaanden mee. De studies moeten de aanzet geven tot zakelijke producten.

TNO-TPD houdt vanmiddag in Delft vanaf 12.45 uur een studiebijeenkomst over actieve geluidsbeheersing met onder meer slimme materialen.

Reageer op dit artikel