nieuws

Kopers woningen Aalsmeer voelen zich misleid

bouwbreed

Zestien bewoners van de Aalsmeerse nieuwbouwwijk Stommeer eisen een half miljoen van de gemeente. Ze zouden misleid zijn bij de aankoop van hun woningen.

De bewoners zeggen woningen met twee verdiepingen te hebben gekocht onder de toezegging dat er zonder meer een derde woonlaag op kon. Toen ze de bouwer echter opdracht gaven de bouwlaag er direct op te zetten, bleek dat op een veto van het gemeentebestuur te stuiten. Halverwege 1998 namen de klagers een optie op een nieuwe woning in Stommeer. Het waren woningen met twee bouwlagen, maar Bouwmaatschappij Moes hield hen voor dat ze er voor 49.800 gulden meerwerkkosten een extra woonlaag bij hadden. In september 1998 liet het gemeentebestuur Moes echter weten dat de meerwerkoptie in strijd was met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. De derde bouwlaag mocht er dus niet worden opgezet. Het gemeentebestuur ontkende vervolgens eerder iets te hebben toegezegd. Volgens het plaatselijk bestuur is slechts beloofd dat de mogelijkheid van het bouwen van een derde woonlaag zou worden ‘onderzocht’. “Onzin”, reageerde een van de wijkbewoners bij de Raad van State. Volgens hem heeft gemeenteambtenaar Van Hout tijdens een informatiedag ten overstaan van honderd mensen beweerd dat de verdieping er zo op kon.

Verkeken

De kans op de derde woonlaag is nog niet geheel verkeken. De gemeente heeft nog een definitief bestemmingsplan voor de woonwijk in procedure. De groep bewoners kan proberen dat plan naar haar hand te zetten. Vast staat echter dat de extra verdieping niet meer in de vorm van ‘meerwerk’ op de woningen kan komen. Het worden nu afzonderlijke bouwprojecten, die minimaal 30.000 gulden duurder uitpakken dan waarop de bewoners aanvankelijk rekenden. Die extra kosten eisen de bewoners nu van de gemeente in de procedure bij de Raad van State. Het betreft hier een hoger beroep. Eerder stapten de zestien naar de rechtbank in Amsterdam, waar ze nul op het rekest kregen.

Reageer op dit artikel