nieuws

Haags theater Diligentia past zich aan de tijd aan

bouwbreed

Het Haagse theater Diligentia wil voor een bedrag van tussen tien en vijftien miljoen gulden verbouwen. Sommige artiesten mijden het karakteristieke podium, omdat ze hun decors niet meer op het toneel kwijt kunnen.

Ook ruimten achter het toneel voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, zegt de theaterdirectie. Een woordvoerder bezweert dat aan de buitenkant van het monumentale pand aan het Lange Voorhout niets verandert. Ook de intieme zaal blijft intact. Voor de financiën klopt Diligentia aan bij de gemeente en bij cultuurfondsen. De Diligentia- leiding denkt aan kleedruimten onder het toneel (dat niet is verbouwd sinds 1795) en het uitbreken van de zijkanten van het podium. Ook wil ze een zogenoemde ‘kap’: een systeem dat van bovenaf de decorwisselingen regelt. Een architect gaat de verschillende mogelijkheden onderzoeken. Daarbij kijkt hij ook naar de installatie van een systeem voor klimaatbeheersing.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels