nieuws

Geveke ziet door acquisities winst aanzienlijk stijgen

bouwbreed Premium

amsterdam – De technische handelsmaatschappij Geveke heeft vorig jaar een winst (voor afschrijving goodwill) geboekt van 46 miljoen gulden. Dat is bijna 38 procent meer dan in 1998. De nettowinst (na afschrijving goodwill en belasting) komt op 41,4 miljoen gulden en steeg 23 procent ten opzichte van 1998.

Per aandeel komt de winst op 11,90 gulden. Evenals vorig jaar wordt aan dividend 3 gulden 50 uitgekeerd.

De winst van Geveke groeide voor het grootste deel (ongeveer 70 procent) door acquisities. De rest is te danken aan autonome groei en efficiencyverbeteringen. Dat betekent een autonome omzetgroei van 2,2 procent.

Geveke ging per 1 januari vorig jaar over op een andere manier van boekhouden. Daarbij wordt de goodwill van acquisities in twintig jaar afgeschreven. Daarvoor boekte het bedrijf de goodwill in een keer af. De resultaten van 1998 en 1999 zijn daarom iets lastiger met elkaar te vergelijken.

Geveke sluit het jaar af met een goed gevuld orderboek; het aantal servicecontracten is met tien procent gestegen tot een omzet van 224 miljoen gulden.

Het bedrijf plukt de vruchten van groeiende markten, behalve in Noorwegen. In dat land voelde het duidelijk nog de naweeen van de lage olieprijs.

Bovendien heeft Geveke het strategische vijfjarenplan, dat liep tot en met 2000, al afgerond. Daarmee ligt het bedrijf dus een jaar voor op het eigen schema. Een nieuw plan ligt klaar.

Op pagina 5: Geveke zoekt uitbreiding in de verhuur.

Reageer op dit artikel