nieuws

Buitendijkse werf Eemshaven definitief van de baan

bouwbreed

De buitendijkse werf in de Eemshaven gaat definitief niet door. Twee van de drie betrokken werven, Damen Shipyard en Niestern Sander, vinden het nog steeds onverantwoord miljoenen guldens te investeren in de slechte markt voor scheepsnieuwbouw.

Gedeputeerde Sakkers van Groningen, tevens voorzitter van Groningen Seaports, bevestigde gisteren dat de buitendijkse werf definitief van de baan is.

De beslissing de buitendijkse werf af te blazen komt niet geheel uit de lucht vallen. Ook in oktober vorig jaar gaven twee van de drie betrokken werven al aan het risico van een miljoeneninvestering veel te groot te vinden. Sakkers drong afgelopen januari nog aan op definitieve duidelijkheid van de werven, mede omdat langer wachten zou leiden tot problemen met de financiering met Europese subsidies.

Met het nieuwste besluit is een einde gekomen aan een jarenlange discussie over het aanvankelijk met veel enthousiasme begroete Groningse initiatief. De drie werven mochten daarvoor enkele jaren geleden zelfs de eerste Groninger Ondernemersprijs in ontvangst nemen. Toen ook de Duitse Meyer Werf bereid leek mee te doen in het project, bestond ogenschijnlijk geen twijfel meer over de komst van de nieuwbouw. De aanhoudend slechte situatie in de internationale scheepsnieuwbouw gooide echter roet in het eten.

Reageer op dit artikel