nieuws

Brunssum snakt naar goede ontsluiting

bouwbreed Premium

De Limburgse gemeente Brunssum was tot het midden van de vorige eeuw een mijnwerkersstad. Als een van de eerste Limburgse gemeenten paste Brunssum zich aan de veranderingen in de mijnindustrie aan. Niet alleen op het gebied van infrastructuur, maar vooral in mentaliteit. De gemeente is zich specifiek gaan richten op moderne industrie- en handelsbedrijven. Na 1965 vestigde zich een groot aantal bedrijven die het gezicht bepalen van een internationaal georiënteerde regio.

“Er is veel bedrijvigheid in onze gemeente”, vertelt stedenbouwkundige J.F. Gelissen. “Desondanks zitten we met één enorm nadeel: onze ontsluiting naar de rest van Nederland is slecht. Al jaren pleiten we bij de provincie voor een fatsoenlijke tweebaansweg. Die ontbreekt, waardoor we het met de kleine jongens moeten doen. Grote bedrijven trekken steevast naar Heerlen en dat is slecht voor de ontwikkelingen in onze stad.”

Brunssum heeft twee nieuwe bedrijventerreinen aangelegd, het Emmaterrein en bedrijventerrein Rode Beek. Deze zijn onlangs ontsloten en bieden nog voldoende ruimte aan enkele bedrijven die zich richten op industrie, handel en diensten. Het Emmaterrein is, gezien zijn ligging binnen een grote bevolkingsconcentratie, geschikt voor publiekstrekkende bedrijven, groothandel en detailhandel in volumineuze goederen.

“Wat de woningbouw in Brunssum betreft: daar kennen we ook tegenslagen door de aanwezigheid het NAVO-hoofdkwartier Afcent, dat verantwoordelijk is voor de defensie van Midden-Europa. Het grote aantal militairen neemt beslag op onze woningen, maar we mogen daar geen rekening mee houden van de provincie als we nieuwe woningen willen bouwen. Het precieze aantal militairen wordt door Afcent geheim gehouden, waardoor we slecht zicht hebben op de woningbehoefte. Voor dit jaar hebben we een aanzienlijk woningbouwproject op stapel staan. Dat is de bouw van vier urban villa’s met acht woonlagen. Dat project is goed voor zestig woningen. Verder staan er een aantal stadsinvullingen op het programma”, aldus Gelissen. Voor de toekomst hoopt Brunssum een geduchte concurrent van Heerlen te worden als het gaat om bedrijvigheid en ontwikkelingen. “Voorlopig blijft het nog even rustig in onze stad.”

Reageer op dit artikel