nieuws

Arnhemmers gaan wonen in lege kerk Geen misbruik gemeentelijk monument

bouwbreed

arnhem – “Voor de Onze Lieve Vrouwe kerk geen misbruik van het gebouw of sloop”, predikt directeur C. Jagtman van woonstichting Portaal vanaf de kansel. Portaal uit Arnhem realiseert 32 woningen in de kerk, die tot gemeentelijk monument is verklaard.

De Onze Lieve Vrouwe kerk dateert uit 1912 en is de derde kerk in Arnhem die vanwege leegstand een nieuwe bestemming vindt. De discotheek Luthers, in de voormalige Lutherse kerk en de sloop van de kleine Eusebinskerk, zijn taferelen die de gemeente Arnhem voortaan wil voorkomen.

In 1996 is het idee geboren om appartementen in de Onze Lieve Vrouwe kerk te bouwen. K3 architectuur en planning BV uit Arnhem kreeg van Portaal de opdracht de mogelijkheden te onderzoeken en een ontwerp te maken. De gunning voor de bouw ging naar Kuiper Bouwgroep uit Arnhem.

De woningen komen in de flanken van de kerk en bestaan uit 24 maisonnettes en acht appartementen verdeeld over vijf woonlagen. De appartementen varieren in grootte van zestig tot 115 vierkante meter. De woonlaag op de tweede verdieping is het ruimst bemeten met een plafondhoogte van vier meter. Architect Peter Koelewijn van K3: “Het idee om van de bovenste laag een slaapverdieping te maken is vervallen om de daklijn niet te verstoren met in dat geval benodigde dakkapellen.”

Volle hoogte

Middenin de kerk komt een centrale gang van waaruit de volle hoogte van de kerk kan worden aanschouwd. Twee trappen van staal en beukenhout leiden naar het niveau van de glas-in-loodramen in de achtergevel. Vanaf deze centrale verkeersruimte worden zoveel mogelijk woningen omsloten.

De in de jaren zestig weggeverfde ornamenten worden onder de afbladderende grijze verf al weer zichtbaar. Woonstichting Portaal wil de kerk zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terugbrengen. De voorgevel wordt geheel behouden en de andere gevels waar nodig aangepast. De originele glas-in-lood ramen worden gerestaureerd en teruggeplaatst.

H. Winters, directeur van Kuiper Bouwgroep: “De invulling van de kerk wordt een combinatie van oud cultuurgoed en modern woongenot en de bouw wisselt van fijn restauratiewerk tot grof sloopwerk.”

Door ruimtegebrek in de kerk worden geen grote prefab elementen gebruikt. Vrachtwagens en machines maken gebruik van de doorgang aan de achterkant van de kerk.

De bouwmaterialen worden op maat geleverd om bouwafval in de kerk zoveel mogelijk te beperken. Winters: “Lichte bouwdelen van kalk- en zandsteen zijn nodig om te voorkomen dat de kolommen en buitenmuren door het gewicht worden weggedrukt.”

Galmen

Alle wanden van de woningen bestaan uit metal-stud profielen met dubbele gipsplaten en PS-isolatie om galmen tegen te gaan.

De liggers van de vloer worden met de hand geplaatst. “Onder de kerk bevinden zich geen spannende catacomben of graven waardoor het aanleggen van de vloer en isolatie geen probleem is”, aldus Koelewijn.

De woningbouw in de kerk moet begin 2001 klaar zijn waarna woonstichting Portaal de woningen aanbiedt voor huurprijzen tussen de 850 gulden en 1400 gulden per maand.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels