nieuws

Zoutkristal doorboort zijgevel kerk

bouwbreed Premium

hengelo – De nieuwe Kristalkerk in Hengelo herbergt een boortoren en een zoutkristal. Daarmee refereert zij aan de glorie van weleer. Vroeger was Hengelo de zoutmijn van Overijssel. Boortorens markeerden het landschap.

Een scherp, deels transparant, driehoekig object doorboort in de zijgevel de hagelwitte kerkzaal. Architect Borkent bezocht zelfs het zoutmuseum in Delden om maar zoveel mogelijk te weten te komen over zout.

Centraal uitgangspunt bij het ontwerp van de Kristalkerk was om Hengelo als zoutstad uit te beelden. De opdrachtgever, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt uit Hengelo, verwees naar de bijbeltekst ‘Gij zijt het zout der aarde’.

In het zoutmuseum ontdekte Borkent van architectenbureau Van Duijvenboden dat zoutkristallen altijd witte kubusvormen bevatten. De kerkzaal is derhalve als een wit zoutkristal ontworpen, onderbroken door de toren. Dit markante element bestaat deels uit metselwerk waarin de kleine vierkante roederamen typerend zijn voor de zouttorens van vroeger.

De vergaderruimten liggen in twee platte u’s tegen elkaar aan. Daartussen ligt de hal met aan de zijkant de kerkzaal. De gemetselde buitengevels van de vergaderruimten geven een gesloten karakter. Borkent heeft het principe aangehouden dat bij een kerk het ‘licht van boven’ moet komen. De kerk is in slechts circa negen maanden gebouwd. De bouwkosten bedragen 3,4 miljoen gulden.

De kleine vierkante roederamen in de toren zijn typerend voor de zouttorens van vroeger. Foto: Mart-Jan Bakker

Reageer op dit artikel