nieuws

‘Verzonken’ toiletten primeur voor Apeldoorn

bouwbreed Premium

apeldoorn – Als eerste gemeente in Nederland gaat Apeldoorn experimenteren met in de grond verzinkbare openbare toiletten. Als de glasbak en zelfs de HSL onder de grond kunnen, waarom dan een openbaar urinoir niet? Die gedachte is voor de gemeente doorslaggevend om dit nieuwe systeem te lanceren. Doel is het tegengaan van ‘wildplassen’.

Tot nu toe werden op uitgaansavonden in het centrum openbare toiletten neergezet, die naderhand weer werden verwijderd. Maar de gemeentebestuurders vonden dat niet praktisch en bovendien ontsierend voor het straatbeeld.

Ongeveer een half jaar is gezocht naar alternatieven, totdat de leverancier van het huidige systeem spontaan aanbod zelf een oplossing te zoeken. Naar analogie van de in de grond verzinkbare parkeerpaaltjes kwam de gedachte op dat ook met een urinoir te doen.

Eind deze maand wordt de eerste van vier prototypen in het Apeldoornse centrum geinstalleerd. De openbare toiletten worden aangesloten op de riolering, zijn verlicht en verwarmd. Het gebruik is gratis. Het is een ‘open’ systeem en de vinding heeft niets te maken met het van oorsprong Franse gesloten systeem, in Nederland bekend als het ‘Publex-toilet’, deelt gemeentewoordvoerder Van Luijk mee.

Welk constructiebedrijf deze oplossing heeft uitgevonden, wil hij niet kwijt. Wel is bekend dat het om een bedrijf uit de regio gaat, dat nog niet wil worden genoemd zolang het nieuwe idee zijn succes nog niet heeft kunnen bewijzen.

Er komen voorlopig vier toiletten, die van de gemeente een totale investering vergen van twee ton, plus de jaarlijkse kosten van een onderhoudscontract.

De voorziening is geen overbodige luxe: per weekend haalt de gemeente nu al 600 liter urine op. Na het weekend worden de nieuwe toiletten _ met de spreekwoordelijke druk op de knop _ weer in de grond verzonken. Dat gebeurt ter plekke. Vanuit een centrale regelkamer een toilet naar boven halen, zou onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen, zegt Van Luijk. “Stel dat er net een auto op geparkeerd staat.”

Op de vinding is patent aangevraagd.

Reageer op dit artikel