nieuws

Terlingen krijgt kwart ton vergoeding

bouwbreed

Oud NVOB-voorzitter Terlingen ontvangt 25.000 gulden schadevergoeding. Volgens de president van de rechtbank in Amsterdam is de eer en goede naam van de man aangetast nadat hij ten onrechte werd beschuldigd van oplichting en fraude. Zijn zaak werd geseponeerd.

Anderhalve week geleden eiste Terlingen in een kort geding een vergoeding van 10 miljoen gulden, omdat door de negatieve publiciteit rond de Fortis-hypotheekfraudezaak ook zijn bouw- en makelaarsbedrijf aan het randje van de afgrond kwam. Dat bedrag vond de rechter te ver gaan. Die oordeelde dat de financiële instellingen die in 1997 aangifte tegen hem deden, niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die Terlingen leed door het strafrechtelijk onderzoek. Justitie verdacht Terlingen er lange tijd van samen met zijn zoon, een hypotheekbemiddelaar, een notaris en drie stromannen meer dan tien grote banken en verzekeraars te hebben opgelicht.

Taxatierapporten

Tussen 1990 en 1997 zouden zij veelvuldig hebben gefraudeerd met hypotheken voor een aantal Amsterdamse panden. Zij maakten onder meer gebruik van valse taxatierapporten en valse loonstrookjes. De panden bleken veel te hoog te zijn getaxeerd, waardoor de financiers voor 7 miljoen gulden het schip ingingen. In eerdere rechtszaken werd een brief die de financiers, waaronder Fortis, Aegon en MeesPierson, in 1998 hadden gestuurd aan het hoofdbestuur van de makelaarsvereniging NVM als onrechtmatig bestempeld. Deze brief heeft zeker meegeholpen om de reputatie van Terlingen onderuit te halen, aldus de rechter in het kort geding. Vorig jaar werden drie van de acht overige verdachten in de zaak tot forse gevangenisstraffen veroordeeld. Drie anderen kregen dienstverlening opgelegd.

Reageer op dit artikel