nieuws

Oud-timmerman beschrijft bouw met kwinkslag

bouwbreed

Terug naar de bouw en weer als timmerman zijn brood verdienen. Nee, daar moet Monte Visser (38) niet aan denken. Het werk is zwaar en “je baas komt altijd binnen op het moment dat jij net een shaggie draait”. Visser – inmiddels eigen baas – schreef een humoristisch boekje met waarnemingen uit de dagelijkse bouwpraktijk.

Overdag runt hij samen met zijn vrouw een schoonmaakbedrijf. ’s Avonds kruipt Visser regelmatig achter de computer om herinneringen uit zijn bouwtijd op te tikken. ‘Getikt’ is een bundel gedichtjes, anekdotes en verhalen geworden. Naar eigen zeggen heeft hij 90 procent van de voorvallen zelf meegemaakt. “In combinatie met een ziekelijke fantasie is dat uitgewerkt”, vertelt Visser. Het busje, de keet en de leuzen op muren in het toilet zijn allemaal onderwerpen die aan de orde komen. “En op een of andere manier kwam je baas altijd net binnenstappen op het moment dat je even aan het roken was of een bakkie koffie aan het drinken was.” Visser is verrast door de impact van het boekje dat in eigen beheer is uitgegeven. “Het stelt niks voor, maar het slaat wel aan.” De duizend exemplaren die van ‘Getikt’ zijn gedrukt, zijn bijna allemaal verkocht. Na de MTS heeft Visser onder andere bij bouwbedrijf Ursem uit Wognum gewerkt. Ook is hij acht jaar servicemonteur bij een kunststofkozijnenhandel geweest. Toen die markt instortte, is hij overgestapt naar de schoonmaakbranche. Daarnaast klust hij graag en heeft hij nog geregeld een hamer in zijn handen. Ook al heeft Visser de bouw elf jaar geleden de rug toegekeerd, het wereldje blijft trekken. Nog steeds komt hij graag op bouwplaatsen. Visser is onder de indruk van de snelle bouwtijd van een gemiddelde Vinex-woning. “Niet te geloven, binnen een week staat er een huis.” In zijn herinnering is het werk in de bouw vooral zwaar. Visser heeft diepe bewondering voor de mensen die dag in dag uit in de modder staan. “Want wie zijn de klos als alle hijskranen zijn vertrokken en er moet nog even een blok cement op z’n plaats komen. Juist ja, dan stond je weer met z’n tweeën te hijsteren.” Volgens Visser is het een publiek geheim dat veel bouwvakkers ook tijdens het vorstverlet nog aan de slag zijn. “In de winter had ik vaak zo’n doorwerkpak aan tegen de kou. Je leek wel een maanmannetje, er was bijna niet in te werken, maar je baas verwachtte een even hoge productie als in de zomer.” Dan prijst Visser zich gelukkig met het feit dat hij inmiddels eigen baas is.

Het ‘Bussie’

’s Ochtends om een uur of zes gaat de pret beginnen.

Het bussie aangezet, met vijf man snel naar binnen.

Eéntje moet er sturen, de anderen slapen snel.

Of gaan zitten roken, de file komt toch wel

Je benen leg je op je tas, je knieën tegen je kin.

Je wilde dat je er al was, want dit heeft weinig zin.

Dan zie je door een spleetje, je baas die net langs reed.

Hij rijdt een BMWeetje, en zit alleen,….

en lekker breed.

Reageer op dit artikel