nieuws

Inflatie vorig jaar stabiel: 2,2 procent

bouwbreed Premium

De inflatie bedroeg vorig jaar gemiddeld 2,2 procent; bijna even hoog als de drie voorgaande jaren. In 1996 en 1998 was de geldontwaarding 2 procent; in 1997 eveneens 2,2 procent.

Tussen november en december vorig jaar daalden de prijzen met gemiddeld 0,4 procent, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Deze daling is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De lagere prijzen zijn het gevolg van vooral goedkopere kleding en lagere posttarieven. Sommige artikelen waren vorig jaar duurder dan in 1998. Daartoe behoorden vis, verse groenten, aardappelen, water, elektriciteit en autobrandstoffen. Koffie, computers, audio- en videoapparatuur en telecommunicatie waren aanzienlijk goedkoper. De inflatie in Nederland ligt iets boven Europees niveau. In november was de gemiddelde inflatie in de vijftien landen van de EU 1.5 procent.

Reageer op dit artikel