nieuws

Hochtief blijft hopen op order vliegveld

bouwbreed Premium

Hochtief blijft voorlopig in de race voor de bouw van de nieuwe internationale luchthaven van Berlijn. Projectmaatschappij PPS zal binnen twee weken de beslissing nemen of de onderhandelingen met het consortium onder leiding van het Duitse bouwconcern worden voortgezet. Aanvankelijk was het plan maandagavond al de knoop door te hakken.

De bouwreus uit Essen verzet zich krachtig tegen de suggestie het miljardenproject maar uit het hoofd te zetten. In maart vorig jaar had Hochtief de opdracht al binnen. Na een klacht van de concurrerende IVG- groep over unfaire praktijken maakte de rechter echter de gunning weer ongedaan. De kritiek concentreert zich op de vraag of via sluikconstructies de opdrachtgevers en de deelnemers aan het Hochtief- consortium niet te veel onder één hoedje gespeeld hebben. Daardoor zou de onroerend-goedgroep IVG uit Bonn bij voorbaat buitenspel gezet zijn. Medewerkers van luchthaven Frankfurt bleken in ieder geval in hun vrije tijd voor het in opdracht van projectmaatschappij PPS werkende ingenieursbureau WIB de plannen op maat te snijden voor het eigen Hochtief-consortium. Hochtief verwijt de kranten Die Welt en Berliner Morgenpost een hetze te voeren en het aanzien van het bouwconcern bewust schade toe te brengen.

Speculatie

De Berlijnse uitgave van Die Welt kopte alvast: “Hochtief mag de grote luchthaven niet bouwen; consortium wegens overtreden van de aanbestedingsvoorwaarden uitgesloten.” Projectmaatschappij PPS noemt de stellingname pure speculatie. Die Welt meent ook te weten dat ingenieursbureau WIB ongeoorloofde contacten met Hochtief had en voor het concern een speciaal rapport samenstelde over geluidsoverlast. “Ook deze bewering deugt niet”, reageert Hochtief. “Weliswaar hebben in de herfst van 1998 gesprekken tussen WIB en Hochtief AirPort plaatsgevonden over de lawaaicontingentering bij de luchthaven van Düsseldorf, maar die contacten hebben niet tot een opdracht aan het ingenieursbedrijf geleid.” Hochtief snapt niet hoe de Berliner Morgenpost kan melden dat het bouwconcern juridische stappen zal nemen als de beslissing valt zowel met IVG als Hochtief de onderhandelingen voort te zetten. “Die uitspraak is volledig onzinnig. Het door Hochtief geleide consortium heeft altijd beklemtoond het oordeel van de rechtbank in Brandenburg te respecteren. In dit oordeel worden de opdrachtgevers opgeroepen de gemaakte fouten weg te nemen en met de beide concurrenten verder te onderhandelen. Ons consortium neemt aan dat de opdrachtgevers dit oordeel accepteren en nu met beide concurrenten de onderhandelingen aangaan.”

Schaamteloos

Bijzonder getroffen is Hochtief door de bewering van de Berliner Morgenpost dat de rechercheurs van een speciale eenheid gericht op de georganiseerde criminaliteit zich gestort hebben op de werkwijze van het Hochtief-consortium. “Het verwijt samen met de luchthaven Frankfurt criminele plannen uitgewerkt te hebben is een schaamteloos oud vooroordeel dat toen het in september opdook al direct werd weerlegd.”

Reageer op dit artikel