nieuws

HBG creeert nieuwe opzet Duitse dochters

bouwbreed

rijswijk – HBG heeft besloten de Duitse dochter Raulf Bau te herconsolideren. Vorig jaar had de Hollandsche Beton Groep de utiliteitsbouwer van de balans afgehaald, omdat zij Raulf toen te regionaal vond.

Dochter Wayss & Freytag moest de landelijke utiliteitsbouw in Duitsland voor haar rekening gaan nemen. Aangezien Raulf en Wayss & Freytag twee zeer andersoortige bedrijven zijn, leek een fusie niet haalbaar en werd besloten tot verkoop van Raulf.

Bij nader inzien is HBG nu op dit besluit terug gekomen. Raulf is in zijn eigen regio (met name tussen Gottingen en Berlijn) zeer goed ingevoerd. Het bedrijf heeft het bouwproces volgens woordvoerder A. Pronk van HBG volkomen onder controle. Bovendien blijkt het bedrijf ondanks de moeilijke omstandigheden in Duitsland steeds een positief resultaat te kunnen laten zien.

Uitzondering op die regel was 1998, toen Raulf twee belangrijke opdrachten misliep. Het bedrijf heeft zich echter op professionele wijze hersteld van deze tegenslag en schrijft 1999 weer met zwarte cijfers. Raulf werd begin jaren negentig eigendom van HBG en heeft sinds die tijd de omzet weten te verviervoudigen. Prestaties die Wayss & Freytag het bedrijf niet nadoet, wat de belangrijkste reden is voor HBG om op het besluit van deconsolidatie van Raulf terug te komen.

HBG heeft de plannen voor de reorganisatie van de utiliteitsbouw in Duitsland met dit besluit drastisch omgegooid. HBG Bau zal nu uit drie onderdelen bestaan: Raulf Bau, Wayss & Freytag Schlusselfertigbau und Projektentwicklung en Muller-Altvatter, een dochter van Wayss & Freytag. Deze structuur moet de landelijke dekking van de utiliteitsbouw garanderen, zonder dat de verschillende regionale onderdelen elkaar in het vaarwater zullen zitten. Volgens HBG is er met de reorganisatie geen grote investering gemoeid.

Reageer op dit artikel