nieuws

Gouderakse Zellingwijk een groot vuilnisvat ‘U kunt het zo gek niet bedenken of het zit wel in de grond’

bouwbreed

ouderkerk a/d ijssel – Aan het einde van de informatieavond wil een bewoner van Gouderak toch weten wat er nu in de Zellingwijk zit. “Want”, zo denkt hij hardop, “de overheid trekt natuurlijk geen honderd miljoen gulden uit om alleen wat benzeen en methaan op te ruimen.” Jan van den Ben van de provincie Zuid-Holland moet hem gelijk geven. “U kunt het zo gek niet bedenken of het zit er wel in de grond.”

Het is woensdagavond en elke beschikbare stoel in het Dorpshuis van Gouderak is bezet. “Driehonderdvijftig man. Dat is weer een flinke opkomst”, zegt J.J. Verschoor, hoofd projectteam Hollandsche IJssel tevreden. Onderwerp op deze zoveel-

ste informatieavond is de definitieve sanering van de Zellingwijk en het woningbouwplan dat na de grote schoonmaak op stapel staat.

Stuurs kijken veel Gouderakkers naar de mannen achter de tafel. Armen over elkaar en wachten op de dingen die komen gaan. “We hebben dit al vaker meegemaakt”, verklaart een bewoner brommend. Er wordt dan ook al jarenlang gesproken over het schoonmaken van die smerige locatie aan de Hollandsche IJssel. “Te veel jaren”, zegt Verschoor. “Maar geloof het of niet, het staat dit jaar toch te gebeuren.”

Proefboringen hebben uitgewezen dat er over enkele maanden met een pre-sanering wordt begonnen. Jan van den Ben van de afdeling bodemsanering van de provincie Zuid-Holland: “Eerst worden de verontreinigde bodemlucht en het grondwater onttrokken. Dit om de veiligheid bij het latere afgraven voor de omgeving te vergroten.”

Radar

De bodemonderzoeken waarbij tevens radar is gebruikt hebben aan het licht gebracht dat de grond zwaar vervuild is met benzeen en methaan. Tevens zit er

2-naftylamine in de grond. Dit is volgens Van den Ben een kankerverwekkend goedje waar heel voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Zijn woorden missen hun uitwerking in de zaal niet: Een flink geschuifel en gebrom is het gevolg. “Het is trouwens goed dat de aanwezigheid van methaan oftewel aardgas niet rond de jaarwisseling bekend was”, merkt Van den Ben op. “Het asfalt (later over de stortplaats aangebracht, red.) vertoont namelijk scheurtjes waaruit dit gas ontsnapt. Een vuurtje op de juiste plaats en het juiste moment geeft een aardig vuurwerk.”

De Gouderakkers lachen er maar een beetje om. “Wat kunnen we meer doen”, zegt bezoeker Kempen na afloop van de bijeenkomst. “Het is al te triest voor woorden dat dit daar allemaal al die tijd in de grond zit. Maar we kijken nergens meer van op”, voegt hij er gelaten aan toe.

De sanering moet na de pre-

sanering fasegewijs worden uitgevoerd. Steeds worden met damwanden compartimenten

gemaakt die vervolgens worden leeggegraven. De vervuilde grond, 100.000 kuub per dag, wordt per schip over de IJssel naar drie stortlocaties afgevoerd. “Met schoon zand worden de compartimenten weer aangevuld en zo maken we stukje bij beetje de hele Zellingwijk schoon. We houden pas op als alles weg is”, benadrukt Van den Ben. De hinder voor omwonenden blijft volgens de deskundige beperkt tot stankoverlast.

Woningbouw

Nog tijdens de sanering wordt met woningbouw begonnen. De gemeente Ouderkerk aan de IJssel wil op de Zellingwijk in totaal zeventig huizen bouwen. Voor dit nieuwe wijkje zijn de randvoorwaarden in de vorm van woningdifferentiatie vastgesteld. Straks is het verder aan de projectontwikkelaar voor de vormgeving. M. Spooren van de gemeente

Ouderkerk: “Er komen in elk

geval tien duurdere vrijstaande woningen en er moet een boulevard langs de Hollandsche IJssel worden gerealiseerd.” Naast woningbouw krijgt ook de natuur er weer volop de ruimte.

De totale sanering en de bouw van de nieuwe Zellingwijk neemt in principe vier jaar in beslag. Verschoor: “Het klinkt misschien raar, maar de sanering van de Zellingwijk is wel de

parel van het Hollandsche IJssel-project. Over tien jaar is de

rivier nog ‘Hollandscher’ geworden dan zij nu is.”

Stuurs en met het nodige wantrouwen horen de Gouderakkers de plannen over de sanering aan. Foto: Ton Borsboom

Benzeen en methaan, nu ook 2-naftylamine

‘Wij kijken nergens meer van op’

Reageer op dit artikel