nieuws

Enorme molshoop naast reuzenrad

bouwbreed

londen – Naast het Reuzenrad van Londen komt mogelijk een nieuwe attractie: een dertien meter hoge molshoop.

De kunstmatige heuvel ligt aan de oever van de Theems, is bedekt met gras en wordt omzoomd door bomen. Eronder zou het nieuwe onderkomen moeten liggen van het Britse Film Instituut, het Museum van Bewegende Beelden en het Nationale Film Theater.

De kosten van de molshoop worden geraamd op minstens 130 miljoen gulden. Volgens projectontwikkelaar en onroerend goedbaron Elliott Bernerd is het de oplossing voor een problematisch stuk Londen. De heuvel komt tegen het beruchte South Bank Centre, de ‘cultuurbunker’ uit de jaren zestig die voor veel Londenaren het toppunt van architecturale lelijkheid belichaamt.

Ook kroonprins Charles heeft in de afgelopen jaren meermaals kritiek gespuid op deze betonnen gedrochten die onder meer de Royal Festival Hall huisvesten. De Britse architect Richard Rogers presenteerde vorig jaar een project om het hele South Bank Centre te overkoepen als een soort transparante Millennium Dome. Maar de kosten van zijn plan werden onredelijk hoog geachte.

Onnatuurlijk

In de nieuwe aanpak ligt de oplossing dus niet boven het South Bank Centre, maar eronder en eroverheen. Betrokken kunstinstanties hebben vrij enthousiast gereageerd op het mollenplan van architect Rick Matler. Omwonenden zijn minder zeker en vrezen een ‘onnatuurlijke berg’ in hun achtertuin.

“Het is volkomen misplaatst midden in de stad zo’n heuvel neer te leggen”, aldus een bewoner. Projectontwikkelaar Bernerd denkt alle argumenten te hebben de Britse cultuurminister Chris Smith te kunnen overtuigen van zijn argumenten. In de molshoop moeten ook winkels en restaurants komen. Met het Millennium Wheel (Reuzenrad) om de hoek zal ook de molsheuvel verzekerd zijn van enorme toeristische belangstelling.

In februari hakt de minister de knoop door.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels