nieuws

Duits bedrijfsleven tegen aardbevingsnorm

bouwbreed Premium

Het Duitse bouwbedrijfsleven verzet zich hevig tegen invoering van de Europese aardbevingsnorm eurocode 8.

Brancheorganisatie Deutsches Baugewerbe ziet de norm als een nieuwe aanslag op de sector, die zal leiden tot andermaal het verlies van duizenden arbeidsplaatsen. “Wie tegen de achtergrond van bevingen in Turkije en Griekenland denkt de normen te moeten aanpassen, vergist zich. Dergelijke catastrofes zijn in Duitsland ondenkbaar”, verklaart directeur Sander van Deutsches Baugewerbe. Door de aardbevingsnorm moet in de Duitse bevinggevoelige regio’s een factor 5,5 tot 5,7 hogere horizontale lasten gegarandeerd kunnen worden, dan nu het geval is. Terwijl vroeger de windlast maatgevend bleek voor de stijfheid van het gebouw, geeft straks de statische vervangingslast de doorslag. In de nieuwe zonering van de voor aardbevingen gevoelige gebieden zijn het gehele Rijndal, de Schwäbische Alb inclusief de regio Bodensee en de streek rond Leipzig opgenomen.

Einde

Volgens Deutsches Baugewerbe is de consequentie dat veel (woon)gebouwen in het aardbevingsgebied niet meer op de klassieke metselwijze kunnen worden vervaardigd. Sander: “Als de plannen worden omgezet, moeten grote delen van Duitsland rekening houden met de aardbevingen. Dat heeft grote consequenties voor de ongewapende dragende muren en leidt tot onrendabele constructies.” Volgens Sander heeft dit voor Duitsland grote gevolgen. Voor de traditionele bouwwijze in de woningbouw – zeker in de bevingszones – kan dit het einde betekenen van lichte constructies en de staalbetonskeletbouw.”

Reageer op dit artikel