nieuws

Duinenzathe naar 300.000 bezoekers

bouwbreed

Jarenlang werkte hij als aannemer. Eerst als hulp achter de kruiwagen en later als directeur van zijn eigen bouwbedrijf. In 1985 stapte Piet Jasper (63) uit Appelscha na 32 jaar bouw over naar een totaal ander beroep, namelijk dat van pretparkdirecteur. Hij kocht pretpark Duinenzathe in Appelscha en maakte samen met zijn gezin van het noodlijdende bedrijf een goedlopend park. Nu staat hij aan de vooravond van een nieuwe uitdaging, want Duinenzathe wordt verplaatst en uitgebreid. Reden voor Jasper zijn oude beroep weer op te pakken. “We bouwen het park zelf!”

Sinds Piet Jasper en zijn vrouw Tine vijftien jaar geleden pretpark Duinenzathe in Appelscha opkochten, is er veel veranderd in hun leven. “Het werk in de bouw had ik wel gezien. Na 32 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging, al wist ik nog niet welke.” De kans om zich in een nieuw avontuur te storten, kwam al snel toen bleek dat het in Appelscha aanwezige pretpark op sterven na dood was. “Puur toeval. We spraken er veel over in het dorp, dat het zo slecht ging. Iedereen wilde dat het park zou blijven. Duinenzathe bestaat al sinds 1880 en hoort bij Appelscha. Daarom ben ik naar de toenmalige eigenares gestapt met de vraag wat ze van plan was. Toen bleek dat ze het park wel kwijt wilde.” Jasper bestudeerde samen met zijn vrouw minutieus de financiële gegevens van Duinenzathe en toen besloten ze het park op te kopen. “Er zat potentie genoeg in, als je maar wilde investeren. Dat hebben we gedaan.” Jasper handelde al zijn lopende zaken bij zijn gelijknamige bouwbedrijf af, iets wat ongeveer een jaar in beslag nam. Ondertussen werden er miljoenen gepompt in het opkalefateren van Duinenzathe. Er kwamen nieuwe attracties, er werd verbouwd en het publiek werd met een omvangrijke campagne op de hoogte gebracht. Binnen de kortste keren stroomden de bezoekers weer toe en kwam het park uit de rode cijfers.

Gouden zet

Maar de ex-aannemer wilde meer. In 1989 breidde hij Duinenzathe uit met een miniatuurpark, de Friese variant op Madurodam. Een gouden zet, want het bezoekersaantal steeg verder, tot maximaal 250.000 bezoekers per jaar. Duinenzathe is daarmee een middelgroot park in Nederland. Het enthousiasme waarmee het echtpaar Jasper de zaken ter hand nam, straalde uit op hun vier kinderen. Zo runt dochter Johanna Jasper met man Wiemer Moes al zeven jaar het ontspanningspark Oud Valkeveen in Naarden. Piet Jasper kocht dit noodlijdende park in 1992 op. “Het bestaande park was een zootje, terwijl de locatie aan het Gooimeer schitterend is. We hebben de boel opgeknapt, de Grontmij heeft er een parkachtig geheel van gemaakt en nu draait het park naar wens.” De succesvolle wijze waarop Piet Jasper de parken in Appelscha en Naarden nieuw leven inblies, bleef ook in de gemeente Assen niet onopgemerkt. Assen investeerde in 1989 maar liefst zeventien miljoen in de verbetering van het verkeerspark. Doel was het uit de rode cijfers te krijgen, maar de poging mislukte. Een jaarlijks verlies van zes ton dwong de gemeente om te zien naar een overnamekandidaat. Die werd gevonden in Jasper.

Nee

“Ik had er eerst geen trek in. Toen Assen in 1989 die miljoenen investeerde in het verkeerspark, heb ik nog met de toenmalige directie gesproken over een mogelijke samenwerking. Daar wilde men toen niet aan. Ik had het gevoel dat ze me niet serieus namen. Toen de voorzitter van de Kamer van Koophandel me drie jaar later vroeg of ik directeur wilde worden, heb ik dan ook nee gezegd. Ik wilde alleen directeur worden als ik ook eigenaar kon worden.” Meer dan vijf miljoen wilde Jasper niet geven voor de verkeerstuin. “Er moest flink worden geïnvesteerd, dus ik wilde niet te veel kwijt zijn aan de koop”, legt Jasper uit. De gemeente Assen ging uiteindelijk akkoord.

Bezem

De Friese ondernemer zette meteen de bezem in de organisatie van het verkeerspark. Iets wat hem niet altijd in dank werd afgenomen. “Ik mocht niemand ontslaan. Dat was de afspraak met de gemeente. Maar door mijn aanpak is een aantal mensen uit eigen beweging opgestapt. Ze vonden dat ik te veel van ze eiste.” Desondanks wist Jasper het verkeerspark in vier jaar winstgevend te maken, een jaar eerder dan begroot. Ook de andere kinderen van Jasper zijn nu actief in de attractiebranche. Zo runt Gretha Jasper met haar man Marcel Udinga het bij het verkeerspark behorende partycentrum. Pietje Jasper is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het miniatuurpark in Appelscha en zoon Herman Jasper heeft de dagelijkse leiding in Duinenzathe. Jasper senior fungeert nog als adviseur. Het jongste avontuur waar parkgoeroe Jasper zich aan waagt, is de verplaatsing en nieuwbouw van het pretpark in Appelscha naar een locatie van 7 hectare even buiten het dorp. “Het park ligt nu midden in Appelscha en we kunnen er niet verder uitbreiden, terwijl dat wel nodig is. Het bezoekersaantal loopt terug en we hebben nieuwe attracties nodig. Op die manier moeten we de 300.000 bezoekers kunnen halen.” Vol goede moed ging de parkdirecteur zes jaar geleden aan de slag met de plannen voor de verhuizing. Tot zijn grote teleurstelling stuitte Jasper echter op het ene na het andere bezwaar. “Door de jaren heen hebben veel horecaondernemers zich rond het huidige park gevestigd. Bij ons vertrek zien zij hun klanten ook verdwijnen. Dat willen ze niet, dus tekenden ze bezwaar aan.” Verder waren er de nodige problemen met het uitkopen van de boerenbedrijven en particuliere woningbezitters op de beoogde bouwlocatie. Al met al leidde dat tot een fikse vertraging in de planvorming. Jasper overwoog zelfs om maar helemaal van de verhuizing af te zien. “Het leek wel of iedereen tegen ons was.” Maar de Friese ondernemer zette door en inmiddels is de nieuwbouw van start gegaan. Het ontwerp van het ‘nieuwe’ Duinenzathe is door Jasper zelf gemaakt. Het feit dat hij jarenlang als aannemer actief is geweest, kwam daarbij van pas. “Het park moet een gezellige uitstraling krijgen. We zijn een kinderpark en dat willen we blijven.” Samen met de Grontmij werd gekomen tot een ontwerp waarbij het nieuw te bouwen hoofdgebouw van 3600 vierkante meter aan de entree van het park een grote blikvanger is. Hierin komen een theater, een restaurant in Italiaanse sfeer en de kassa’s.

Eigen personeel

Het gebouw wordt door Jaspers eigen personeel gerealiseerd. Piet Jasper leidt zelf de bouwvergaderingen. Alleen het beton- en staalwerk wordt uitbesteed, respectievelijk aan Betonbouw Drenthe BV, De Boer Metaal BV uit Oosterwolde en Wallroof Staal uit Leek. De rest van het park bestaat uit een groot parkeerterrein en een wandelboulevard rond de verschillende attracties, in de stijl van De Efteling. De wandelpaden leiden naar een centraal plein, dat het hart van het park vormt. Verder zijn in het park verschillende waterpartijen aangebracht. De infrastructuur wordt aangelegd door de Grontmij.

Sfeer

De nieuwe attracties worden dit jaar in Duitsland en Amerika besteld en door de fabrikanten zelf geplaatst. “Het worden geen supergrote attracties. Dat past niet bij de sfeer van het park.” Verder gaat ook een aantal bestaande attracties mee over. De oudste attracties worden afgestoten. In totaal wordt er voor 30 miljoen geïnvesteerd in Duinenzathe. Jasper draagt hiervan tien miljoen bij, waarvan twee miljoen bestemd is voor de nieuwe attracties. De overheid, de provincie Friesland en de gemeente Ooststellingwerf dragen het restant bij. Ook wordt gerekend op IPR- en IPS-subsidies, in totaal zo’n 4,5 miljoen.

Verhuizing

De daadwerkelijke verhuizing van de attracties staat gepland voor oktober. De fundering ligt dan al klaar. Binnen een half jaar moet de verplaatsing een feit zijn. Op 1 april 2001 opent het nieuwe park dan de deuren, een datum die wat Jasper betreft heilig is. Opmerkelijk is dat bij de bouw het park eigenlijk alweer te klein is. “Dus over tien jaar moeten we weer. Maar dat laat ik over aan mijn zoon Herman.”

‘Ik wilde alleen directeur worden van de verkeerstuin als ik ook eigenaar werd’

Reageer op dit artikel