nieuws

Barometer voor Belgische bouw staat op mooi weer

bouwbreed

brussel – De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) zegt in zijn jongste conjunctuurrapport dat de barometer voor de bouw in Belgie de komende zes tot twaalf maanden op ‘mooi weer’ staat.

De vraag is nog welk activiteits- en werkgelegenheidspeil de bouwsector precies zal behalen nu de Belgische economie volgens diverse voorspellingen in 2000 moeiteloos 3 procent en mogelijk nog meer zal groeien.

Het inkomen van de Belgische gezinnen zal stijgen en veel bedrijven zien zich genoodzaakt te investeren in uitbreiding van hun capaciteit; ontwikkelingen die ook de bouw ten goede zullen komen, verwacht de CRB.

Nog nooit in de afgelopen tien jaar zag de toestand er voor de bouw zo gunstig uit, meent de CRB. Ze hoopt dat ook de overheid niet achterblijft en haar investeringen in de infrastructuur flink uitbreidt. “Dat zou een mooie afsluiting zijn van de lange bezuinigingsperiode die Belgie achter de rug heeft”, zo concludeert de raad.

Volgens de Nationale Bank van Belgie houdt de trendmatige ontwikkeling van de ruwbouw van gebouwen reeds sedert begin 1999 gelijke tred met de versnelling van het herstel van de Belgische economische conjunctuur. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden, komt er in deze ontwikkeling het komende jaar geen verandering.

Verkiezingen

Volgens de Nationale Bank is er in de subsectoren wegenwerken en burgerlijke bouwkunde (grote gebouwen), die grotendeels afhankelijk zijn van overheidsopdrachten, nog altijd sprake van een aanzienlijke vraag. In beide subsectoren ziet ook de nabije toekomst er bemoedigend uit. Dat heeft te maken met de gemeenteraadsverkiezingen in Belgie van oktober volgend jaar.

De lokale overheden (burgemeesters, wethouders en dergelijke) in Belgie proberen dan traditiegetrouw de kiezers gunstig voor zich te stemmen door de infrastructuuruitgaven in hun gemeenten te verhogen. Tal van gemeenten in Belgie worden in de maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen verrast met de uitvoering van werken waarop de burgers soms jaren hebben zitten te wachten.

Reageer op dit artikel