nieuws

Apeldoorn vernieuwt gebied rond NS-station

bouwbreed Premium

apeldoorn – Apeldoorn gaat het gebied rond het NS-station grondig vernieuwen. Dat is nu mogelijk doordat na lang onderhandelen overeenstemming is bereikt met vervoersmaatschapij Connexxion (voorheen Midnet) over de aankoop van het kantoor en omliggende grond aan het Sophiaplein. Het gebouw, in de jaren zestig gebouwd voor de toenmalige busmaatschappij VAD, wordt gesloopt. Er komen woningen, kantoren en winkels voor in de plaats.

De gemeente verwacht in de tweede helft dit jaar met de bouw te kunnen beginnen. Het stationsplein wordt dan meteen ‘meegenomen’. Er komt een fietstunnel onder het spoor en de NS gaat een nieuw station bouwen. Ook een nieuw busstation maakt deel uit van de plannen, die in totaal 200 miljoen vergen.

Dat de onderhandelingen met Connexxion zo moeizaam zijn verlopen, is te wijten aan de omstandigheid dat ook de opzet van het nieuwe busstation en de rol van de busonderneming in het Apeldoornse openbaar vervoer daarvan deel uitmaakten.

Apeldoorn wacht nog een lastige onroerend goed aankoop: cafe Pastorie aan de Stationsdwarsstraat. Waarschijnlijk gaat dat geschieden door middel van een onteigeningsprocedure. Een plan van woningcorporatie St. Joseph voor nieuwbouw van woningen en winkels op die plek ligt al een jaar kan en klaar in de kast.

Reageer op dit artikel