nieuws

Zeppelin verliest in sector industrie

bouwbreed

friedrichshafen – Europa’s grootste materieelhandelaar Zeppelin uit Friedrichshafen verkeert in financiele problemen. Het verlies over 1998 beliep 33,9 miljoen gulden. Het concern wijt het tekort aan de moeizame loop van de industriele activiteiten.

De materieelhandel, die ruim 90 procent aan de omzet van Zeppelin bijdraagt, levert nog steeds winst op.

In 1998 boekte het concern een totale omzet van 2,7 miljard gulden. De omzet over de materiaalverkoop bedroeg 2,4 miljoen gulden; een stijging van elf procent.

Zeppelin is exclusief dealer voor het Amerikaanse Caterpillar.

Het concern rekent voor dit jaar met een verdere stijging van de omzet. Het rendement op het materieel zal van 1,7 naar 4 procent stijgen. Zeppelin beperkt de industriele activiteiten tot de bouw van silo’s, apparaten en installaties en hoopt op die manier vanaf het jaar 2000 weer winst te maken. Andere activiteiten stoot het concern af.

Samenwerking

De afdeling industrie boekte in 1998 een omzet van ruim 251 miljoen gulden. Zeppelin wil de industrie niet helemaal opgeven maar hoopt de resterende activiteiten te versterken met (internationale) samenwerkingsverbanden.

Het concern schat de omzet over 1999 op zo’n 2,7 miljard gulden en het resultaat op ongeveer 22,6 miljoen gulden. Het aantal medewerkers loopt licht op tot 3030.

Het concern blijft voor negentig procent bezit van de Zeppelin Stichting, die onder het bestuur van de gemeente Friedrichshafen staat. In de stichting zit eveneens de Tandwielfabriek Friedrichshafen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels