nieuws

Ultrapuur water voor fabriek Philips Chipsfabrikant kan mogelijk beschikken over praktisch onuitputtelijke waterbron

bouwbreed

nijmegen – Philips semiconductors in Nijmegen wil oppervlaktewater uit het Maas-Waalkanaal zuiveren tot ultrapuur water. Dit is dan geschikt voor het productieproces in de fabriek. Een proefopstelling heeft uitgewezen dat het niet uitmaakt of daar rivierwater of drinkwater voor wordt gebruikt.

De behoefte bij de Philips-fabriek aan meer water dan de anderhalf miljoen kubieke meter die per jaar wordt verbruikt, leidde tot de proef met oppervlaktewater.

Omdat het er niet naar uit zag dat de vergunning voor grondwateronttrekking kon worden uitgebreid, ging Philips op zoek naar alternatieven. NUON ENW Water kwam met een alternatief: de winning van oppervlaktewater uit het dichtbij de Philipsfabriek gelegen Maas-Waalkanaal.

Het water wordt opgepompt uit het kanaal, door middel van onderdrukmembraantechniek gezuiverd en vervolgens aan de fabriek geleverd.

Silicummateriaal

Daar gaat het water door een bestaand, intensief zuiveringsproces, waardoor het ultrapuur wordt. “Het is niet zomaar zuiver water”, legt de manager van het facilitair bedrijf, P. van den Broek, uit. “Het gaat niet over vervuiling van delen per miljoen, maar per biljoen of triljoen.” Het ultrapuur water wordt gebruikt voor de reiniging van siliciummateriaal.

Naar aanleiding van de proef heeft NUON ENW Water gekozen voor onderdrukmembraantechnologie, omdat de kosten daarvan niet al te hoog zijn. “De installatie doet de minimale zuivering. Dat kan, omdat daarna bij Philips nog een heleboel zuiveringsstappen volgen”, zegt projectmanager R. Klijn. Daarbij verbruikt onderdruktechnologie minder energie dan overdruktechnologie. Van den Broek: “En energie is in zo’n installatie een belangrijke kostenfactor.”

Kwaliteit

De proefopstelling, waarin ook stappen uit het interne zuiveringsproces bij Philips zijn gesimuleerd, heeft uitgewezen dat het water van goede en constante kwaliteit is. Dat laatste is belangrijk, omdat met de verschillende waterstanden water uit verschillende rivieren (Maas, Waal en Rijn) door het kanaal komt, met verschillende verontreinigingen.

In het derde kwartaal moet duidelijk zijn of het ook economisch haalbaar is oppervlaktewater te zuiveren tot ultrapuur water. Als dat zo is, kan Philips in de toekomst beschikken over een praktisch onuitputtelijke waterbron. Van den Broek: “De anderhalf miljoen kubieke meter die wij per jaar nodig hebben, is vergelijkbaar met een millimeter regen in Nederland.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels