nieuws

Woningbouw voortaan taboe in buitengebieden Heuvelland

bouwbreed Premium

maastricht – In het kwestbare buitengebied van het Zuid-Limburgse Heuvelland is woningbouw taboe. Contouren op gemeentelijke kaarten grendelen het buitengebied af van de dorpskernen.

Woningbouw in de dorpskernen is alleen mogelijk door inbreiding tussen de bestaande bebouwing. In het buitengebied mogen uitsluitend markante, gezichtsbepalende boerderijen of andere gebouwen intern verbouwd worden tot wooneenheden. Een bedrijfswoning mag alleen opgericht worden bij bedrijfsopvolging.

De provinciale vakcommissies, waarin alle statenfracties vertegenwoordigd zijn, hebben groen licht gegeven voor de zogenoemde partiele herziening Streekplan Zuid-Limburg. Hierin is het contourenbeleid vastgelegd. Provinciale Staten beslissen op 17 december over het plan Er zijn 74 bedenkingen ingediend. Die worden afgewezen. De indieners kunnen zich wenden tot de Raad van State.

Het afwijzen van nieuwbouw betekent het verlies van tientallen bouwplaatsen in het buitengebied. Straten met woningen in lintbebouwing rekent de provincie eveneens tot het buitengebied. Een voormalige veehouder, woonachtig in lintbebouwing in Schimmert, zegt dat het contourenbeleid hem ruim een half miljoen gulden scheelt. “Dat bedrag is mij geboden voor de huisweide met vijf bouwkavels. Maar dan moet wel gebouwd kunnen worden.”

In een andere straat in Schimmert konden de contouren nog worden aangepast. Op aandringen van de gemeente Nuth werden ze zodanig verplaatst, dat de sloop van het asielzoekerscentrum aan deze straat – een voormalig klooster – in 2003 kan doorgaan. De eigenaar van het gebouw, een makelaar uit Roermond, mag op het terrein 9 luxe woningen neerzetten.

De provinciale planoloog noemt Schimmert, met de veelvuldige lintbebouwing, het meest vreemde dorp dat hij kent.

Reageer op dit artikel