nieuws

Tiel speurt naar nieuwe bouwlocaties Gemeentelijke herindeling kan mogelijkheden bieden

bouwbreed Premium

Als om het 1500-jarig bestaan van Tiel te onderstrepen stuitte men bij grondwerkzaamheden voor de nieuwbouwwijk Passewaay op een uniek Bataafs grafveld. De Betuwse gemeente haalde er de landelijke media mee. Op dit moment wordt de archeologische vondst wetenschappelijk in kaart gebracht. “Daarna worden de woningen er gewoon overheen gebouwd”, aldus Jan Beijer, hoofd voorlichting van de gemeente.

Tiel ligt pal naast de A15, daar waar het Amsterdam-Rijnkanaal op de Waal aansluit. Het is een regiocentrum voor het Gelders Rivierengebied. Dat betekent dat hier vrijwel alle regionale voorzieningen te vinden zijn.

De gemeente, waartoe ook Wadenoijen en Kapel-Avezaath behoren, heeft bijna 39.000 inwoners. Dat moeten er meer worden. “Tiel gaat voor de 50 mille”, aldus Beyer. “Dat is nodig om de voorzieningen in deze gemeente op peil te houden. Neem bijvoorbeeld onze nieuwe schouwburg. Zeker 60 procent van de bezoekers komt van buiten Tiel, terwijl wij wel alle kosten voor onze rekening nemen. Dat geeft niet, maar het vergt wel enig draagvlak.”

Aan de grootste uitbreiding van de gemeente wordt al sinds 1990 gewerkt. Dat was het jaar dat de locatie Passewaay aan snee kwam. Er zijn inmiddels 2300 woningen gerealiseerd, vrijwel allemaal in de koopsector. In 2002 zullen dat er 3300 zijn. Beyer: “Dan is Passewaay vol. En is voor Tiel de vraag waar we dan nog de ruimte moeten vinden voor nieuwe uitbreiding. Contingent hebben we genoeg, maar het ontbreekt ons aan locaties om te bouwen. Daar zijn we nu naar op zoek. Misschien biedt de gemeentelijke herindeling die eraan komt mogelijkheden. En we gaan ook het gesprek aan met de provincie.”

Voor een nieuw bedrijventerrein is inmiddels al een locatie gevonden aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt het bedrijvenpark Medel ontwikkeld, op het grondgebied van en in samenwerking met de buurgemeente Echteld. De eerste paal voor het 115 hectare grote terrein is begin december de grond ingegaan. En de belangstelling voor een plek op Medel is groot.

“Tiel is in trek”, bevestigt Beyer. “We liggen centraal en hebben goede verbindingen met de rest van Nederland, via het water, de weg en het spoor.” Mede daardoor zijn veel bedrijven die zich in Tiel vestigen actief in de distributie.

Eric Harms

Reageer op dit artikel