nieuws

suriname Suriname in de ban van schandalen

bouwbreed

paramaribo – Een parlementaire commissie gaat een onderzoek instellen naar de dubieuze handel en wandel van de Surinaamse minister van Openbare Werken, Bies Mangal. Hij zou onderhands een contract voor de renovatie van overheidsgebouwen hebben gesloten dat de staat bijna het vijfvoudige kost van wat zijn ambtenaren hebben becijferd.

Het is slechts een van de vele politieke schandalen die Suriname momenteel teisteren. Ook vice-president Pretaap Radhakishun ligt inmiddels onder vuur.

Voor de renovatie van gebouwen en terreinen in de plaatsen Albina en Nieuw-Nickerie was volgens de ambtenaren van Mangal een bedrag van ruim 300.000 gulden nodig. Mangal haalde er vervolgens zelf een consultant bij, die becijferde dat het hele project bijna 1,5 miljoen gulden zou gaan kosten. Tegen de zin van zijn ambtenaren in en zonder overleg met de Raad van Ministers en het parlement, tekende hij kort daarop een contract voor dit bedrag.

Oppositielid Radjkoemar Randjietsingh, lid van de Verenigde Hervormings Partij (VHP) en zelf oud-minister van Openbare Werken, noemt het een schandaal. “Ik vraag mij bovendien af waarom de minister geen openbare aanbesteding heeft gehouden.” Volgens Fred Derby (Surinaamse Partij van de Arbeid) is er, als het gesjoemel wordt bewezen, sprake van een strafbaar feit.

Het parlement heeft besloten dat er een onderzoek naar de beschuldigingen wordt ingesteld. Daarbij wordt ook nagegaan wat waar is van aantijgingen dat Mangal heeft gerommeld bij de aankoop van schelpzand ter waarde van twee miljoen gulden. Ook hier zou sprake zijn van een onderhandse gunning. Bovendien is het materiaal nooit op de plaats van bestemming aangekomen. Mangal ontkent ooit een korrel schelpzand te hebben gekocht, maar de oppositie zegt over bewijzen te beschikken dat er een contract is getekend.

Terrein betegelen

Mangal is in het recente verleden herhaaldelijk in opspraak gekomen. Eerder dit jaar kwam de bewindsman in de problemen toen bleek dat hij aan een aannemer opdracht had gegeven om op kosten van de staat het terrein van een partijgenoot te betegelen. Hij beweerde van niets te weten en de kwestie verdween in de doofpot.

Ook de rol van de minister bij een overeenkomst met Chinezen, om 197 kilometer aan wegen in en rond Paramaribo opnieuw te asfalteren, wordt dubieus genoemd. Over de gunningsprocedure en de financiering van het honderd miljoen gulden kostende project heeft de minister verschillende versies tegenover het parlement uit de doeken gedaan. Maar omdat president Wijdenbosch hem opnieuw de hand boven het hoofd hield, kwam Mangal er weer zonder kleerscheuren vanaf.

Staatsaandelen

Dat juist Mangal na het ontslag van het voltallige kabinet mocht terugkeren als minister, en er bovendien het departement van Onderwijs en Volksontwikkeling bij kreeg, verbaasde vriend en vijand.

Ook vice-president Pretaap Radhakishun is in opspraak geraakt, omdat hij door een deel van het parlement wordt verdacht van het onwettig verkopen van staatsaandelen. Het geld zou op een geheime rekening bij de Centrale Bank zijn gestort, waar alleen de tweede man van het land zeggenschap over heeft. President Wijdenbosch, toch al geplaagd door een reeks van schandalen binnen zijn kabinet, heeft toegezegd de zaak grondig te zullen onderzoeken.

Reageer op dit artikel