nieuws

Pasta maakt metselwerk vlekvrij zonder schade

bouwbreed

hilversum – Uitloging en uitbloeiing van kalk en zouten geven op metselwerk ontsierende vlekken. Supral fabriek BV uit Breda heeft een pasta ontwikkeld die gipsuitlogingen tot laagdiktes van 1 mm bijna helemaal kan verwijderen. Onlangs werd de gevel van het nieuwe NOB-gebouw in het Mediapark Hilversum geheel met de pasta gereinigd. Het nieuwe middel blijkt ook toepasbaar voor het verwijderen van roestvlekken uit natuursteen.

Het lijkt een niet te voorkomen probleem. Door zouten, toevoegingen in de metselmortel of kalk, ontstaan ontsierende witte vlekken op het metselwerk. In veel gevallen wordt dan besloten dat de nieuwe gevel onmiddellijk gereinigd moet worden. Echter, een probleem ontstaat als er gemetseld is met een gladde verblendsteen.

Tijdens het bakproces komen er kleine luchtbelletjes onder het dunne oppervlak van de verblendsteen. Daardoor is het niet mogelijk de steen met mechanische middelen te reinigen, omdat door beschadiging van de bakhuid gaatjes ontstaan.

Natuurlijk kunnen de vlekken ook met zoutzuur worden verwijderd, maar volgens Rob Swaab van Supral Fabriek BV is dat geen goede oplossing: “Het kost veel tijd om het metselwerk met zure reinigers te behandelen. Bovendien zuigt de ondergrond vaak zoveel zuur op, dat de voeg ernstig verzwakt of zelfs vervangen moet worden. Het uiteindelijke resultaat is een doffe gevel .”

De pasta die Swaab ontwikkeld heeft, is ontwikkeld op basis van de werkzaamheid van een zuur, maar is praktisch pH-neutraal om de zuurbelasting op de gevel te verlagen.

Nadat de pasta op de gevel met een kwast of airless is aangebracht, kan het zwakke zuur gedurende een of twee dagen inwerken. Cementvlekken met een dikte tot 1 millimeter randen van specie rond de baksteen, gipsuitlogingen en de meeste salpeterachtige zoutvormingen lossen vervolgens op.

“Maar er is nog een bijkomend voordeel”, licht Swaab toe. “De verblendsteen heeft na het bakken vaak een dof uiterlijk. Door toepassing van de pasta krijgt de steen zijn bedoelde glanzende uiterlijk. Daarnaast is door gebruik van de pasta de milieubelasting veel minder in vergelijking met de gebruikelijke zure reinigingsmiddelen.”

Lekwater

Onlangs werd het nieuwe NOB-gebouw in het Mediapark Hilversum met de pasta gereinigd. De nieuwe gevels die met een donkere verblendsteen zijn gemetseld, kwamen onder de witte vlekken toen lekwater van het dak langs de gevels naar beneden liep.

Chris Schimmel, voorman van ERA Bouw BV licht toe: “We hebben eerst nog zelf geprobeerd de gipslaag te verwijderen, maar dat ging niet goed. Helaas heeft het gips de toplaag van de verblendsteen al aangetast, waardoor er doffe plekken zijn ontstaan. Maar de witte plekken zijn verdwenen.”

Volgens Swaab kan de pasta ook worden toegepast voor het verwijderen van roestvlekken van bijvoorbeeld travertin. Door het neutrale karakter van de pasta hoeft de verwerker niet bang te zijn dat glas, aluminium, verfwerk of kunststoffen in de gevel beschadigd worden.

Reageer op dit artikel